Wetenschappers kunnen ons vertellen wat er in de hersenen gebeurt als uren minuten lijken (en omgekeerd)

Janine image
door Janine

28 April 2024

De tijd lijkt een andere duur te hebben, afhankelijk van onze stemming: wat is er waar aan?
Advertisement

Hoe komt het dat wanneer we ergens diep op gefocust zijn, de voorbijgaande uren slechts een handvol minuten lijken? Een studie onderzocht deze vraag en ontdekte wat er in onze hersenen gebeurt.

Advertisement

Diepe concentratie: wat gebeurt er in de hersenen?

Freepik

Wanneer we opgaan in het lezen van een boek, het maken van een ontspannen wandeling of het voeren van een leuk gesprek, het kijken naar een film die we mooi vinden of een andere activiteit die onze geest volledig boeit, verandert onze perceptie van tijd. Ja, we weten dat als we ons vervelen, de uren veel langer lijken dan ze zijn en dat in plaats daarvan, als we plezier hebben, de minuten snel voorbij gaan. Maar wat gebeurt er in onze hersenen?

Neurowetenschappers kunnen deze vraag beantwoorden door te kijken naar patronen in het hersennetwerk om het fenomeen van diepe concentratie beter te begrijpen. De eersten die dat deden zijn wetenschappers van Georgia Tech - School of Psychology. Dolly Seeburger, auteur van het onderzoek, merkte gedurende haar leven dat ze graag die activiteiten deed die haar onverdeelde aandacht opeisten. "Op die momenten voelde ik me het meest tevreden. De uren gingen voorbij, maar ze voelden als minuten." Hoewel het waar is dat diepe concentratie essentieel is om iets met maximale efficiëntie uit te voeren, is het nog niet duidelijk hoe dit in de hersenen gebeurt.

Advertisement

Laagfrequente fluctuaties tussen verschillende hersennetwerken

Seesburg, een promovendus in de psychologie, onderzocht samen met supervisor Eric Schumacher de hersenmechanismen in diepe concentratietoestanden. Dit is het eerste onderzoek waarin laagfrequente fluctuaties tussen verschillende hersennetwerken tijdens deze toestand worden onderzocht. "De hersenen zijn dynamisch, niets wordt simpelweg aan- of uitgezet. Dit is het fenomeen dat we wilden bestuderen. Hoe gebeurt het? Waarom kunnen sommige mensen hun aandacht beter vasthouden dan anderen? Is dit iets dat geleerd kan worden?"

In eerder onderzoek ontdekte het team dat er een natuurlijke fluctuatie is in de activiteit van bepaalde hersennetwerken. Wanneer iemand geen taak uitvoert die zijn concentratie vereist, treedt de fluctuatie ongeveer om de twintig seconden op. Dit patroon is dus bijna periodiek en de auteurs wilden de relatie meten tussen de fluctuatie in hersennetwerken en die van aandacht. Terwijl de deelnemers aan het onderzoek zich in een scanner bevonden, maten de auteurs het concentratieniveau en de variabiliteit daarvan.

In de concentratiezone blijven: wat de hersenen doen

Freepik

Terwijl het concentratieniveau varieerde, synchroniseerden en desynchroniseerden verschillende hersengebieden. Ze ontdekten dat het frontopariëtale controlenetwerk wordt geactiveerd wanneer iemand geconcentreerd probeert te blijven, terwijl het default modus netwerk wordt gekoppeld aan slechte concentratie. Wanneer iemand zich in de concentratie “zone” bevindt, zoals de onderzoekers het noemen, “desynchroniseren deze netwerken. Als je uit de zone bent, synchroniseren deze twee netwerken en zijn ze in een lage fase", legt Seeburger uit.

De modellen van 20 seconden zouden volgens de resultaten kunnen helpen voorspellen of iemand gefocust blijft of niet en zouden de ontwikkeling van strategieën om de diepe aandachtsspanne te verbeteren kunnen stimuleren. "Als je iemand in een scanner stopt en zijn gedachten dwalen af, vind je deze quasi-periodieke fluctuaties. Je vindt ze ook bij knaagdieren en primaten. Er is iets fundamenteels aan deze activiteit van het hersennetwerk dat een echt belangrijke vraag beantwoordt over de relatie tussen gedrag en hersenactiviteit." Het kunnen begrijpen van deze relatie kan leiden tot nieuwe benaderingen om "mensen te helpen hun hersennetwerken op de meest efficiënte manier te organiseren" en zo de concentratie te bevorderen.

Advertisement