2500 jaar oude Grieks-Ilyrische helm ontdekt in Kroatië: het kan de geschiedenis van de Griekse kolonisatie herschrijven

Janine image
door Janine

19 April 2024

2500 jaar oude Grieks-Ilyrische helm ontdekt in Kroatië: het kan de geschiedenis van de Griekse kolonisatie herschrijven
Advertisement

Hoewel het misschien vreemd of contra-intuïtief lijkt, is onze wereld min of meer letterlijk gebouwd op het puin van het verleden. Archeologen weten dit heel goed en slagen er in hun opgravingscampagnes in om zelfs zeer oude vondsten aan het licht te brengen. Onlangs werd bijvoorbeeld tijdens een archeologische missie een Grieks-Illyrische helm gevonden die 2500 jaar oud was. De ontdekking vond plaats in Kroatië, een plek waar dit soort vondsten uiterst zeldzaam zijn.

Advertisement

Een 2500 jaar oude Grieks-Illyrische helm gevonden in Kroatië

Iedereen weet dat vanaf de 8e eeuw v.Chr. populaties Grieken hun poleis begonnen te verlaten om verschillende kolonies te stichten in het hele Middellandse Zeegebied en daarbuiten. Steden als Marseille, Syracuse en Trebizond zijn allemaal kolonies die meer dan 2000 jaar geleden door Grieken werden gesticht. Archeologen hebben zich altijd afgevraagd hoe ver deze kolonisatie ging, en nu hebben ze misschien een gedeeltelijk antwoord op die vraag gevonden.

Een team Kroatische archeologen heeft namelijk een Grieks-Illyrische helm van minstens 2500 jaar geleden ontdekt in Zakotorac op het schiereiland Pelješac. Deze helm, die volledig bedekt was met aarde en na een zorgvuldig reinigingsproces werd verwijderd, zou ons begrip van de Griekse kolonisatie van het Middellandse Zeegebied kunnen veranderen, evenals de geschiedenis van de Balkan toen deze nog niet onder Romeins bewind was.

Advertisement

Opgravingen in Zakotorac in Kroatië

Dubrovački muzeji/Facebook

De archeologische opgravingen begonnen in 2020 in Zakotorac, in een gebied dat rijk is aan grafheuvels die meer dan 2500 jaar oud zijn, en hebben veel artefacten blootgelegd die essentieel zijn voor een beter begrip van de periode. Tot nu toe hebben archeologen 27 grafheuvels gevonden en artefacten zoals broches, gespen, spelden en helmen. Dat klopt: de Grieks-Ilyrische helm, die in uitstekende staat bewaard is gebleven, is al de tweede helm die gevonden is op de vindplaats Zakotorac. En misschien niet de laatste.

Volgens Hrvoje Potrebica, van de afdeling Archeologie van de Faculteit Filosofie van de Universiteit van Zagreb, zouden de weinige verschillen tussen de helmen een bevestiging kunnen zijn van de continuïteit in de macht van de gemeenschap die het gebied bewoonde. Hoewel de twee artefacten verschillend zijn, zagen de culturen van die tijd ze als een symbool van status en macht.

Een Europese missie om de opgravingen te voltooien

De opeenvolging van archeologische ontdekkingen heeft het noodzakelijk gemaakt om de opgravingscampagne op het schiereiland Pelješac uit te breiden. Enerzijds wacht het Kroatische team op de komst van Italiaanse archeologische collega's, klaar om de opgravingen te ondersteunen. Aan de andere kant is de kans echter groot dat de samenwerking internationaal belang zal krijgen, met gedeelde Europese projecten en studies gericht op een beter begrip van de Griekse kolonisatie in het Middellandse Zeegebied.

Dankzij de nieuwste archeologische ontdekkingen, en in het bijzonder de ontdekking van de Grieks-Illyrische helm van 2500 jaar geleden, zal het mogelijk zijn om meer te weten te komen over het verleden van een regio die van fundamenteel belang was voor het evenwicht van de Adriatische Zee. Natuurlijk staan ​​de opgravingen, zoals je je kunt voorstellen, nog in de kinderschoenen, maar ze beloven nu al nieuwe vondsten aan het licht te brengen en verschillende vragen te beantwoorden. Ze zijn immers pas vier jaar geleden begonnen.

Advertisement