Trucs van astronauten om goed te slapen die ook op aarde werken: zo doen zij het

Janine image
door Janine

22 April 2024

Astronaut tijdens een ruimtemissie en terwijl hij slaapt in het ISS
Advertisement

Als mensen praten over missies van astronauten, richten ze zich meestal op ruimtewandelingen, studie- en onderzoekstaken en het dagelijks leven. Er wordt echter weinig aandacht besteed aan de activiteit die een derde van ons leven beïnvloedt - slapen. Ook in het internationale ruimtestation slapen astronauten, maar hoe doen ze dat? In dit artikel bekijken we de trucjes van astronauten om goed te slapen die ook op aarde werken.

Advertisement

Slaapritmes van astronauten in de ruimte

Pxhere

De dag van een astronaut aan boord van het internationale ruimtestation wordt niet onderbroken door een enkele passage van de zon, zoals op aarde. Integendeel, het ISS draait met een snelheid van ongeveer 28.000 km/u rond onze planeet en maakt 16 omwentelingen per dag. In de praktijk lijkt het alsof de astronauten zweven, niet omdat ze zich in een zwaartekrachtloze positie bevinden, maar omdat ze voortdurend vallen en bovendien 16 zonsopgangen en 16 zonsondergangen per dag zien.

Zonder de normale afwisseling tussen dag en nacht die we kennen, en het handhaven van het circadiane ritme dat waak- en slaapperioden vastlegt, wordt slapen een uitdaging. Het goed doen, een missie. Volgens een onderzoek naar het leven aan boord van het internationale ruimtestation hebben astronauten de neiging om minder dan de aanbevolen zeven tot acht uur te slapen. De redenen hiervoor zijn onder andere de monotone omgeving, isolatie en veeleisende activiteiten. Hoe kun je dan goed slapen in de ruimte?

Advertisement

Hoe slapen astronauten aan boord van het ISS?

Astronaut op ruimtemissie en slapend in het ISS

Pxhere / NASA

Een van de grootste obstakels voor het normale circadiane ritme aan boord van het ISS is het licht en de regelmaat ervan. Zoals we hebben gezien, volgen de dagen elkaar op het station niet op zoals op aarde, waardoor een kunstmatige telling of iets dat daar heel dicht bij in de buurt komt noodzakelijk wordt. In feite speelt licht een cruciale functie bij het reguleren van ons circadiane ritme: de astronauten gebruiken een speciale lamp met de naam Circadian Light, ontworpen om licht uit te stralen die vergelijkbaar is met die van de avond en ochtend op aarde.

Het is een strategie die helpt om de slaap 's nachts en het ontwaken 's ochtends te bevorderen, zodat de natuurlijke lichtcyclus op aarde zoveel mogelijk wordt nagebootst. Natuurlijk is dit niet de enige strategie van de astronauten in het ISS, maar het helpt zeker om "circadiaan" licht te hebben. En niet zo’n beetje ook.

Trucs van astronauten om goed te slapen die ook op aarde werken

Pxhere

Onlangs publiceerde NASA de trucs die astronauten gebruiken om goed te slapen in het ISS, maar die ook op aarde kunnen werken. Dit zijn ze:

  • Slaapvoorlichting. Je bewust zijn van de factoren die de slaapkwaliteit beïnvloeden is de eerste stap naar goed slapen, ook in de ruimte.
  • Slaapschema's. Astronauten volgen strikte slaapschema's die het circadiane ritme op aarde moeten nabootsen.
  • Passende verlichting. Dit is een systeem om bepaalde omstandigheden 's nachts, het Circadian Light, en overdag, met lichten van verschillende intensiteit, na te bootsen.
  • Nachtelijke omgeving. Enkele uren kunnen slapen zonder afleiding is essentieel voor de rust, dus zijn er privé-slaapzalen op het ISS.
  • Cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapie die negatieve gedachten die de slaap verstoren helpt beheersen.

Slapen in de ruimte brengt unieke uitdagingen met zich mee die we niet volledig kunnen bevatten als we met onze voeten op de grond staan. Astronauten hebben verschillende strategieën die hen in staat stellen om te slapen en ze kunnen altijd hun toevlucht nemen tot medische voorschriften na een zorgvuldige evaluatie. Tegelijkertijd kunnen we hier op aarde een voorbeeld nemen aan enkele van deze trucjes om beter te slapen. Meer inzicht in slaap en het hebben van duidelijke en consistente ritmes, het vermijden van fel licht voor het slapen gaan en het zorgen voor onze slaapomgeving zijn allemaal fundamentele aspecten van een goede nachtrust. Zowel hier als op het ISS, en in de ruimte.

Advertisement