De ontdekking van nieuwe nederzettingen dwingt historici een stapje terug te doen: “ze zijn 700 jaar ouder”

Janine image
door Janine

02 Mei 2024

Advertisement

Wat is de werkelijke leeftijd van de oude steden in de Stille Oceaan? Uit een onderzoek is gebleken dat ze veel ouder zijn dan eerder werd gedacht. Dit is wat er in detail is ontdekt en hoe.

Advertisement

De archeologische vindplaatsen van Tongatapu onthullen de ware leeftijd van de stad

Lidarscans van het eiland Tongatapu

Phillip Parton/Australian National University

Een van de eerste steden in de Stille Oceaan werd veel eerder gesticht dan onderzoekers dachten. De studie, uitgevoerd door de ANU, Australian National University, bracht in dit opzicht nieuw bewijsmateriaal met onverwachte resultaten. Om deze ontdekking te doen, gebruikten Phillip Parton en Geoffrey Clark 3D LiDAR-laserscanning om archeologische vindplaatsen op het eiland Tongatapu in het zuidelijke deel van het Koninkrijk Tonga in kaart te brengen, een archipel bestaande uit 169 eilanden in Polynesië, in Oceanië. Tongatapu, het meest bevolkte eiland van Tonga, bevat de rijkste concentratie archeologische overblijfselen in de hele Stille Oceaan.

Parton, eerste auteur van de studie, zei dat de nieuwe datering ook suggereert dat de verstedelijking in deze regio plaatsvond door inheemse mensen, vóór de komst van westerlingen. De ontwikkeling en groei van de nederzettingen leidden in feite tot de noodzaak om nieuwe strategieën te bedenken om de bevolkingsgroei het hoofd te bieden. “Dit soort organisatie – wat wij verstedelijking met lage dichtheid noemen – zet enorme sociale en economische veranderingen in gang. Mensen interacteren meer en doen verschillende soorten werk”, legde hij uit.

Advertisement

Oude steden in de Stille Oceaan zijn 700 jaar ouder dan gedacht

Freepik

Uit de studie bleek dat landstructuren in Tongatapu "rond 300 na Christus werden gebouwd. Dus 700 jaar eerder dan eerder werd gedacht", zei Parton. De analyse van de eerdere verstedelijking in de Stille Oceaan was niet eenvoudig, legde de auteur uit: het verzamelen van gegevens op de traditionele manier was behoorlijk ingewikkeld. Nieuwe technologieën hebben het echter mogelijk gemaakt, waardoor we tot een nauwkeurigere chronologie kunnen komen, die de geschiedenis van dit deel van de wereld heeft “omvergeworpen”.

Door archeologisch veldwerk te combineren met baanbrekende kaarten, mogelijk gemaakt door technologie, zijn onderzoekers erin geslaagd vast te stellen wat er werkelijk is gebeurd op het eiland Tongatapu. “Het beschikken over dit soort informatie draagt ​​echt bij aan ons begrip van de vroege samenlevingen in de Stille Oceaan.” Tot nu toe was het aspect van de verstedelijking nog niet volledig onderzocht. In deze regio lijken de oude steden in niets op die in het Westen.

De verstedelijking in Tongatapu was heel anders dan de onze

Strand aan de zuidkust van Tongatapu

Uhooep/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

“Als mensen aan de eerste steden denken, denken ze meestal aan traditionele oude Europese steden met compacte woningen en geplaveide straatjes. Dit is een heel ander soort stad”, merkte Parton op, eraan toevoegend dat de oude beschavingen van Tongatapu tussen de 13e en 19e eeuw grote invloed hadden op gebieden in de zuidwestelijke Stille Oceaan. Tot de komst van de Europeanen: toen kwam er een einde aan dat soort verstedelijking met lage dichtheid, wat volgens Parton vooral te danken was aan de Europese invasie.

Ten slotte legde hij uit dat deze ontdekking slechts het begin vertegenwoordigt van de eerste nederzettingen in de Stille Oceaan, maar dat er naar alle waarschijnlijkheid nog een lange weg te gaan is om meer informatie te verzamelen. Het is in ieder geval de oudste stad ooit gevonden op een eiland in de zuidwestelijke Stille Oceaan. Tegenwoordig wordt het gebied bewoond door een kleine Mu'a-gemeenschap, die in een dorp woont dat nog overgebleven is van de oude stedelijke nederzetting.

Advertisement