De reden waarom de lichten in vliegtuigen dimmen tijdens het opstijgen en landen

Janine image
door Janine

03 Mei 2024

Verminderde verlichting in de cabine van een vliegtuig
Advertisement

Als je in je leven meerdere vliegtuigen hebt genomen, zal het je vast wel zijn opgevallen: het cockpitpersoneel dimt de lichten tijdens de twee meest cruciale fasen, het opstijgen en het landen. Het is geen toeval: er is een specifieke reden waarom ze dit moeten doen, laten we eens kijken wat precies.

Advertisement

Verminderde verlichting in vliegtuigen tijdens het opstijgen en landen: waarom?

In een vliegtuig stappen is niet voor iedereen een prettige ervaring: veel mensen zijn bang om te vliegen en houden niet van het idee om misschien wel urenlang in een kleine ruimte te zitten zonder te kunnen uitstappen of bewegen zoals ze zouden willen. Nadat je bent ingestapt en je stoel hebt ingenomen - die in de meeste gevallen altijd blauw is om een specifieke reden - je bagage hebt opgeborgen en je veiligheidsgordel hebt omgedaan, zet je je mobiele telefoon uit en wacht je op het moment van opstijgen.

Op dit punt worden de lichten in de vliegtuigcabine gedimd, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Er zijn verschillende regels voor vliegtuigen die moeten worden gerespecteerd, vooral tijdens het opstijgen en landen, en die passagiers moeten naleven: deze omvatten het inschakelen van de vliegtuigmodus op de smartphone en het vastmaken van de veiligheidsgordels, zonder dat je uit je toegewezen stoel mag komen.

Een andere regel moet door het luchtvaartpersoneel worden nageleefd en betreft de verlichting van de cabine, die moet worden gedimd volgens nauwkeurige instructies.

Advertisement

De lichten in het vliegtuig worden gedimd tijdens het opstijgen en landen als het buiten donker is

De cabineverlichting moet worden gedimd als het buiten bij het opstijgen of landen donker is. Als het bij vertrek of aankomst nog nacht is, moet de verlichting worden gedimd. Waarom? Zou het niet andersom moeten zijn, omdat dit het voor passagiers nog moeilijker maakt om te zien?

Er zit een geldige logica achter dit mechanisme: ten eerste, als de lichten gedimd zijn, worden de borden met de nooduitgangen beter zichtbaar. Maar dit is niet de enige reden: de belangrijkste reden heeft te maken met beter kunnen zien. Hoe? Tijdens het opstijgen en landen, delicate en cruciale fasen voor de vliegveiligheid, moeten passagiers zich bewust zijn van hun omgeving, zowel binnen als buiten het vliegtuig. Wanneer het in de cabine donker is, wennen de ogen aan de duisternis: zo kunnen ze zowel de donkere cabine als het uitzicht buiten het raam waarnemen.

Minder verlichting in het vliegtuig om de zichtbaarheid 's nachts te vergroten

Pexels

Door de lichten te dimmen voordat je door de donkere hemel vliegt, word je niet verblind door het licht van de cabine zonder dat je je perfect kunt concentreren op wat je omringt en wat zich buiten bevindt. Bovendien stelt dit systeem stewardessen in staat potentiële externe gevaren en obstakels tijdens het opstijgen en landen te detecteren. Uiteindelijk moet het interne licht van het vliegtuig worden gekalibreerd op basis van het externe licht, om onze ogen de tijd te geven – wat tien tot dertig minuten duurt – om te wennen aan de omgeving om ons heen.

De Flight Safety Foundation heeft verklaard dat passagiers in aanwezigheid van dampen of gassen hun vermogen om zich te oriënteren tot wel 83% kunnen verliezen: dit kan het directe zicht op de nooduitgangen belemmeren, waarvan de borden in feite altijd aan moeten staan ​​en goed verlicht, ook in het donker. Het dimmen van de lichten ‘s nachts, wanneer het vliegtuig opstijgt of landt, is dus essentieel om actief nachtzicht te hebben: daarom word ook gevraagd om tijdens deze operaties de luikjes omhoog te doen.

Advertisement