Een riem die een vuurwapen verbergt: een geavanceerd artefact uit de Tweede Wereldoorlog
Gedurende de oorlogsjaren konden we een ongelofelijke modernisering van het wapentuig meemaken. Denk aan tanks, mijnen en geweren van krachtig kaliber; zij zorgden ervoor dat het bloed nog rijkelijker vloeide bij de slachtoffers.
Deze gesp lijkt afkomstig te zijn uit een James Bond-film, maar toch is het uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. In het binnenwerk zit een klein pistool verborgen. Zijn verhaal is even ongelofelijk als hoe hij eruit ziet.
via forgottenweapons.com
Van alle wapens die in die jaren uitgevonden zijn, is dit zeker de buitenissigste. Louis Marquis vond het uit tijdens zijn gevangenschap ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.
Hij heeft enkele jaren erover gedaan om het te maken. De eerste orders kreeg hij binnen van het Nazibewind die het voornemen had leden van SS ermee uit te rusten
Hoe dan ook, enkele bronnen bevestigen dat er nooit meer dan 12 van zijn gemaakt.
De gesp van de riem was bedoeld als laatste redmiddel in het geval dat de persoon gevangen zou worden genomen. Het was genoeg om het voorste klepje te openen; dan zou uit het loopje de kogel komen.
Sommige modellen waren anders en werkte wanneer je je handen in de lucht deed tijdens het moment van overgave.
Desondanks zijn er geen historische bewijzen die aantonen dat deze gesp gebruikt is tijdens confrontaties.
Onder de Duitsers stond het bekend als SS-Waffenakademie Koppelschloßpistole.
Louis Marquis had verschillende modellen ontworpen. Een had vier lopen en werkte met 5,6mm kaliberkogels en de ander die slechts twee lopen had vuurde kogels af met 7,5mm kaliber.
Historici twijfelen over de echtheid van deze huidige exemplaren. Volgens de legende zouden veel van deze gespen gevonden zijn op zolder van Louis Marquis.
Wapenkenners schrijven de beperkte beschikbaarheid toe aan zijn (on)betrouwbaarheid. De kogels konden klem komen te zitten terwijl de soldaat zich bewoog en niet afgevuurd worden wanneer nodig.
Ook al is het slechts bij een prototype gebleven, het blijft sowieso een geweldig stukje makelij uit de Tweede Wereldoorlog!
Lees meer