Dit Zijn De Akelige Geheimen Die Achter De Hair Extensions Gemaakt Van Natuurlijk Haar Zitten
De hair extension trend is wijdverspreid door de Westerse landen en wordt door celebrities en ook gewone mensen gewaardeerd. Weinigen hebben zich waarschijnlijk afgevraagd waarvandaan deze mensenharen komen. Het antwoord, zoals wel vaker het geval is, is er een die je niet wil horen.
Een groot deel van de etensions komt uit India, waar vrouwen stevig en dik haar hebben. Elk jaar gaan honderdeen vrouwen en mannen te voet naar de tempels om de god Vishnu te eren, aan wie je volgens traditie je haar schenkt in ruil voor zuivering of wonderen.
De haren worden geknipt in grote daarvoor aangelegde ruimtes, waar honderden kappers hun werk doen. Als eerste beginnen ze met de lang staarten, daarna scheren ze het hoofd helemaal kaal en wassen eventuele bloedsporen weg. Mannen, vrouwen en kinderen wachten wel 5 uur om geschoren te worden, met als resultaat dat een tempel wel 70 ton aan haar heeft per jaar.
Ooit werden deze haren allemaal verzameld en verbrand na het ritueel, maar gezien de stijgende vraag uit de westerse wereld naar extensions, heeft iemand ingezien dat je hiermee een economisch imperium kan opbouwen.
En zo gebeurt het dat tonnen haar hun reis beginnen in de tempels, naar de fabriek gaan om gewassen te worden, een coating krijgen en worden verwerkt tot pruiken of tot lokken die kunnen bijdragen aan een jaarlijkse omzet van 250 miljoen dollar (zoals The Guardian aantoont in een verslag).
De overwegingen die gemaakt worden op dit moment, gaan twee verschillende kanten uit.
Enerzijds zijn er de ethische overweging: aangezien deze mensen vrijwillig hun haar doneren, waarom het niet zo doen dat zij er ook voordeel uit kunnen trekken, in plaats van dat de winst altijd maar in de zakken van een kleine groep mensen eindigt?
Dan is er nog de humanitaire vraag die gesteld moet worden: Aangezien dat 20% procent van de haren die op de markt zijn, afkomstig zijn van tempels, is het vrijwel onvermijdelijk dat er een zwarte markt waar mensen uitbuiten en anderen geweld aandoen, waar we van weten dat dit vaak kinderen zijn.
Het is ongetwijfeld een moeilijk vraagstuk en we hopen hier nog vaker iets over te zien en horen in de toekomst. In de tussentijd is het een goede zaak om goed geïnformeerd en bewust te zijn van hetgeen we kopen.