Je Raadt Nooit Welk Levend Organisme De Titel 'Grootste Levende Wezen Ter Wereld' Draagt
Wat is het grootste levende wezen op aarde? Het antwoord is zeker niet dat wat je verwacht. Het organisme dat dit record in handen heeft, beweegt zich niet en maakt geen geluid. We hebben het over de honingzwam, een paddenstoel die tuinmannen nachtmerries bezorgt vanwege de eigenschap grote bomen te kunnen doden.
Nu we het toch over groot hebben, de honingzwam beslaat een oppervlakte van wel meer dan 8 vierkante kilometer. Onmogelijk zeg je? Helemaal niet, je hoeft alleen maar te snappen hoe paddenstoelen werken.
Dat wat we bovengronds zien is slechts een klein gedeelte van de paddenstoel, het merendeel verspreidt zich ondergronds.
De paddenstoelen verspreiden hun 'wortels' als een soort netwerk van draden ook wel zwamvlokken genoemd. Deze term wordt gebruikt om het het complete vegetatieve orgaan mee te beschrijven, dat bestaat uit lange schimmeldraden waar de voedingsstoffen doorheen lopen.
De honingzwam kan zich uitstrekken over recordgebieden in de bodem.
Het eerste exemplaar werd in 1992 ontdekt. De paddenstoel die al meer dan een eeuw oud was, had zijn wortels uitgespreid over 15 hectare. Vervolgens werden er meerdere ontdekt, opvallend is het exemplaar gevonden in Michigan waar 607 hectare grond bedekt is, maar deze is nog altijd kleiner vergeleken met de honingzwam in Oregon, waar 965 hectare grond is bedekt met de zwamvlokken van de honingzwam.
Dat de paddenstoel de titel 'grootste levend wezen' opgeplakt heeft gekregen heeft natuurlijk veel stof doen opwaaien in wetenschappelijke kringen. Kun je zoiets nog wel een paddenstoel noemen?
Binnen de biologie wordt iets een levend wezen genoemd wanneer het cellen bestaat die genetisch identiek zijn en kunnen 'communiceren' met elkaar en samen naar een gericht doel kunnen werken.
Uitgaande van deze definitie voldoen de paddenstoelen aan alle voorwaarden om als individuele levensvormen bestempeld te mogen worden. En dan is de honingzwam de grootste.