De Regering Dwingt Het Dragen Van Sluiers, Zie Hier De Boeiende Foto’s Van Protesterende Iraanse Vrouwen In 1979
Op 8 maart 1979 gingen meer dan honderdduizend Iraanse vrouwen de straat op in Teheran om te protesteren tegen de nieuwe islamitische regering die het dragen van de hijab; de hoofddoek dus, had verplicht.
Het protest werd gehouden op Internationale Vrouwendag en de foto's uit die tijd tonen vrouwen van verschillende leeftijden, uit verschillende beroepsgroepen, studentes, moeders, jongere en oudere vrouwen die samen demonstreren, lachend met hun armen in de lucht uit protest. We laten je zien hoe de levens van Iraanse vrouwen veranderden in de situatie zoals het nu is.
Hengameh Golestan
In de Islamitische Republiek Iran wilde de Ayatollah Khomeini de rechten waaraan de vrouwen gewend waren geraakt onder het bewind van de shah (koning). Na de stichting van de republiek kregen vrouwen binnen een paar maanden te maken met veel beperkingen van hun rechten...
Hengameh Golestan
De vrouwen die werkzaam waren bij de overheid moesten zich houden aan de islamitische kledingvoorschriften. Vrouwen konden geen rechters worden, mannen en vrouwen moesten apart sporten en naar gescheiden stranden gaan. De leeftijd om te trouwen werd verlaagd naar 9 jaar (later weer verhoogd naar 13 jaar). Getrouwde vrouwen mochten niet naar school.
Hengameh Golestan
Iraanse vrouwen protesteerden meteen tegen deze nieuwe regels die de regering had doorgevoerd. De Islamitische Revolutie was juist op gang gekomen om de ongelijkheid waar vrouwen het slachtoffer van waren te bestrijden en de scheiding van de sekses tegen te gaan.
Hengameh Golestan
Tegenwoordig kunnen Iraanse vrouwen "kiezen" uit twee soorten sluiers, de chador of de roo-poosh
De chador is een kledingstuk dat lijkt op een gewaad dat hoofd en schouders bedekt en het gezicht onbedekt laat. Het is doorgaans zwart van kleur en reikt tot aan de voeten van de vrouw.
De roopoosh is een soort regenjas die tot de knieën komt.
Hengameh Golestan
En als er nu iemand weigerde deze kleding te dragen? Het open en bloot tonen van welk lichaamsdeel dan ook in publieke setting (m.u.v. handen en gezicht) kreeg straf. Dat konden 70 zweepslagen betekenen of 60 dagen gevangenisstraf.