Het Verhaal Van Alan Turing En Hoe De Regering De Mensen Die Waren Veroordeeld Vanwege Homoseksualiteit 50 Jaar Later Een Generaal Pardon Gaven
Deze man lukte het de Enigma te kraken de machine die de Duitsers gebruikten om te communiceren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en begon na te denken over dat machines moesten kunnen leren en dat hij dit wilde laten zien. Hij legde zodoende de basis voor de elektronische rekenmachine met geheugen, m.a.w. de computer. Dit was Alan Turing, een wiskundig genie zonder wie de Tweede Wereldoorlog eindeloos zou hebben voortgeduurd en de computer niet zou zijn bedacht...
Maar Alan maakte zich schuldig aan "zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht", homo-zijn in de jaren 50 betekende dat je een onvergeeflijk misdrijf beging. Maar vele jaren na zijn dood krijgt Alan eindelijk zijn pardon toegekend, en heeft hij gerechtigheid gekregen voor hemzelf en andere homoseksuelen...
via telegraph.co.uk
Alan Turing toonde gedurende zijn leven interesse in codes en het ontcijferen daarvan, en had daar ook talent voor. Dat is ook de reden waarom hij op 4 september 1939, drie dagen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bij de Government Code and Cypher School in Bletchley Park voor de deur stond.
Het doel? Hij moest samen met andere wiskundigen en fysici bijdragen aan het kraken van de Enigma, het Duitse communicatiesysteem, dat lukte met de machine van Turing (dit was een conceptmodel dat aan de wieg stond van de moderne computer). Zo konden ze weten wat de strategische plannen van de Duitsers waren.
Maar Alan Turing was homoseksueel, een staat van zijn waar je in die tijd voor veroordeeld kon worden. De onderzoeken naar Turing werden gestopt en werd gedwongen tot chemische castratie, omdat hij niet de gevangenis in wilde.
Het einde van Alan Turing's leven was nog pijnlijker. Hij stierf twee jaar later aan vergiftiging op 7 juni 1954. De conclusie van het onderzoek dat werd gehouden was dat hij zelfmoord had gepleegd, ook al waren velen ervan overtuigd dat hij was vermoord omdat hij toegang had tot geheime informatie.
Eindelijk werd hem in Groot-Brittanië een "koninklijk pardon" verleend, dankzij de koninklijke rechten om dit pardon te mogen verlenen. Het verzoek hiervoor kwam van Minister van Justitie Chris Grayling, die de waarde benadrukte die Turing heeft gehad bij het onderzoek en hoe dat heeft bijgedragen aan de redding van duizenden levens en waardoor de oorlog sneller aan een eind kwam.
Activisten voor homorechten kunnen nu blij zijn met dit pardon, en ze geven ook aan hoe ook anderen die vanwege hun homoseksualiteit waren veroordeeld in Groot-Brittanië, al dan niet na hun dood, ook een koninklijk pardon zouden moeten krijgen. Het gaat om zo'n 50.000 mensen, en het lijkt erop dat justitie kleine stappen zet in de goede richting. Laten we hopen dat dit een van de eerste stappen is die het verleden rechtzetten.