Dit Waren De Mensen In De Rondreizende Freakshows Uit De 19e Eeuw
In de periode die liep van eind 19e eeuw tot aan de eerste decennia van de 20ste eeuw, konden er freaks worden 'bewonderd', zij waren toen erg populair. Het rondreizende circus van freakshows bestond niet alleen uit jongleurs en acrobaten; er reisden ook mensen mee die verschillende soorten handicaps hadden. Ze trokken van stad naar stad en verdienden geld aan het tentoonstellen van hun gebreken of bijzondere vaardigheden. Aanvankelijk was er niets bekend over deze aandoeningen en zorgde dit niet voor ethische vraagstukken in de circussen, maar naarmate de wetenschap voortschreed, zagen mensen dit soort shows als iets onprettigs en kwamen er wetten die maakten dat deze shows werden verboden. In deze fotogallerij tonen we je een aantal van de bekendste mensen die in deze freakshows optraden.
De eerste verhalen over freakshows duiken op in de jaren '30 van de 16e eeuw. Op deze foto is een tentoonstelling afgebeeld in Amerika in het jaar 1941.
Martin Joe Laurello, de "menselijke uil".
Een boxwedstrijd tussen freaks waar een vedergewicht het opnam tegen een zwaargewicht.
Minnie Woolsey leed aan primordiale dwerggroei, maar uit ooggetuigenverslagen valt op te maken dat zij minstens tot aan 1960 in deze shows optrad. Ze was toen al 80 jaar oud.
Een man met ectrodactylie.
Lucia Zarate, de kleinste en lichtste mens in de geschiedenis. Op haar 20ste woog ze 5,9 kilo.
De Amerikaanse Jospehine Myrtle Corbin had vier benen toen ze geboren werd en ging op haar 13e mee met de freakshows, maar kon toch een gewoon leven leiden. Ze trouwde en kreeg vijf kinderen.
Een freak toont zijn elastische huid (nu weten we dat hij aan het syndroom van Ehlers-Danlos leed).
Frank Lentini was een Italiaanse Amerikaan die populair werd omdat hij drie benen en vier voeten had (iedere voet had zijn eigen tenen!) en twee mannelijke, functionerende geslachtsdelen
Een freak met zijn gezin.
De man met twee hoofden. Dit is een voorbeeld van polycefalie, waar de scheiding van de Siamese tweeling niet goed heeft plaatsgevonden.
Alice Doherty uit Minnesota die de bijnaam "het wollen meisje" kreeg omdat ze hypertrichose had.
Josefa en Rosa Blazek en kleine Franzel (Rosa's baby) een Siamese tweeling uit de Bohemen (Tsjechië)
Josefa en Rosa