Waarom Wordt Je Misselijk Van Lezen Onderweg?
De mensen die weten van zichzelf dat ze misselijk worden van lezen in de auto overkomt het zo nu en dan nog steeds wel eens. Of het nou alleen maar om het lezen van een SMS'je of Whatsappberichtje gaat, die paar seconden concentratie die hiernaar uitgaat, kan een sterk gevoel van misselijkheid oproepen en voelen we ons bijna gevoelsmatig gedwongen om even uit het raam te kijken. Maar heb jij je ooit afgevraagd waarom je lichaam hier plotseling zo sterk op reageert? Hier vind je het antwoord.
Het is een kwestie van zintuigen die in de war zijn.
Bij elk ding wat we doen zijn onze hersenen altijd bezig met het ontcijferen en bepalen van waar we zijn. Om dit te kunnen doen vertrouwt het brein op verschillende zintuigen, waaronder het zicht, tastzin, de positie van onze ledematen, en vooral ook op het inwendig oor. Wanneer het inwendig evenwichtsorgaan in het oor informatie doorkrijgt die niet in overeenstemming is met andere zintuigen, kan er verwarring in de signalen ontstaan wat een gevoel van misselijkheid tot gevolg heeft.
In simpele woorden...
Stel je deze situatie voor. Je zit op de de achterbank van een rijdende auto en je begint iets te lezen. Je ogen zijn gericht op de pagina en zien ook de ruimte om je heen, die niet beweegt, terwijl bochten, remmen, langzamer en harder rijden en hobbels je hersens het idee geven dat je in beweging bent. Deze tegenstrijdige informatie in wat je ziet en hetgene wat je andere zintuigen doorgeven, zorgen ervoor dat je je misselijk voelt.
Er is ook een andere theorie waarom je 'misselijk kan zijn in de auto.' Volgens sommigen is het evenwichtsorgaan in ons lichaam zo gevoelig dat het elke nieuwe verandering van positie als een mogelijk vergiftigingsgevaar ziet. Om deze reden zou ons lichaam dan ook misselijk worden in een poging om het gif kwijt te raken. Het is vooralsnog een theorie, maar is wel interessant!