Een Aantal Van De Meest Controversiële Wonderen Die Vandaag Nog Steeds Duizenden Mensen Trekken
Dat religie is gebaseerd op bijgeloof is makkelijk. In Italië en de wereld is de herhaling van wonderen uit de verleden eeuwen van groot belang voor een verder verloop van de toekomst. Herhaling en wonderen hebben hun wortels in de tijd en zijn dingen waar mensen niet zonder kunnen.
Als het aankomt op wonderen heeft de Katholieke kerk een ambivalente houding die het zeker moet aannemen om niet het basisprincipe van geloof te ontkennen. Bewijs en bewijzen tegen dat bewijs zijn niet nodig, bij het geloven gaat men uit van empirische feiten. Vind je het raar dat het in de 21ste eeuw nog acceptabel is om religie op zo'n manier te benaderen, en te accepteren dat er nog veel mensen zijn die op pelgrimstochten gaan om een wonder te kunnen zien? Je vergeet éen ding waardoor dit allemaal mogelijk is, namelijk de menselijke nieuwsgierigheid.
Vanaf 1389 herhalen mensen elk jaar het wonder van Sint Januarius. Het bloed van de heilige is het grootste deel van het jaar gestold, wordt weer vloeibaar alsof het diezelfde dag weer was vergoten.
Een van de beroemdste Italiaanse wonderen waaraan de inwoners van Napels enthousiast aan deelnemen, net als de pelgrims die uit heel Italië en de rest van de wereld komen, is het wonder van Sint Januarius (San Gennaro). De ampul waarin zijn bloed zit is een van de kostbaarste relikwieën die gelovigen met voorbeeldige betrokkenheid bewonderen.
Het belang van wonderen heeft natuurlijk ook de aandacht gekregen van de wetenschappelijke wereld, waar is geprobeerd om de wonderlijke "vloeistof"na te bootsen, ervan uitgaande dat het niet helemaal uit bloed bestaat. Er is een samenstelling verkregen waarbij er is uitgegaan van de ingrediënten die toen in die tijd dat de heilige stierf al beschikbaar waren. Deze vloeistof zou zich op een zelfde manier moeten gedragen en ook dezelfde kleur moeten hebben. Deze vloeistoef heeft wanneer het op het juiste moment geschudt wordt, een fysieke verandering kunnen ondergaan, net zoals dat met het bloed gebeurt dat is bewaard in de dom van Napels.
Tijdens de religieuze dienst wordt de ampul echter niet geschud, tenminste niet direct. Onderzoekers hebben bevestigd dat de trillingen en bewegingen door het verplaatsen van de ampul van de kast naar het altaar, voldoende is om het bloed vloeibaar te laten worden.
Het geschieden van het wonder is bepalend voor de toekomst van de stad. In de geschiedenis heeft het bloed mensen 3 keer teleurgesteld en is het niet vloeibaar geworden en volgden er zware tijden voor de bevolking.
Nog veel kleiner in omvang is het wonder van de Zwarte Madonna van Oropa.
Bij het wonder van Sint Januarius komen er beslist natuurkundige processen om de hoek kijken die het wonder minder geloofwaardig kunnen maken. Hoe dan ook wordt er in Italië nog een andere gebeurtenis uit 1720 gevierd die gelovigen de adem beneemt.
Het is de traditie van de stad Oropa om een onbevlekt doekje over het gezicht van de kleine Madonna en het kindeke Jezus te halen dat zij op de arm heeft. Elke keer blijft er geen enkel stofje liggen en staan gelovigen perplex. Vandaag wordt het standbeeldje bewaard in een vitrine, maar toen de het eruit werd gehaald, was de gebeurtenis veel spannender.
Een tweede doekje wordt over de twee lichamen gehaald waar er, anders dan bij de gezichten, een laagje stof zichtbaar is.
Dit tweede doekje krijgen gelovigen echter nooit te zien, zo geeft don Berchi, de rector van het sanctuarium aan. Het doel van het wonder is niet om het verschil tussen de twee doekjes te tonen, maar om het eigen geloof te sterken en de band tussen de inwoners en de Maagd Bruna te versterken.
Wee je gebeente, als je spreekt van "wonderen" in de stad Oropa, want het zou onnodige en nutteloze sensatie veroorzaken die de nieuwsgierigheid alleen maar op zou wekken.
In Italië zijn wonderen een hoeksteen van het katholieke geloof, die veel sterker zijn benadrukt. Hoe denk jij over de wonderen in Italië, die bekend zijn over de hele wereld?