Het Jongste Afdelingshoofd In Een Engels Ziekenhuis Is Geen Engelsman. Lees Hier Het Verhaal Van Een Kennismigrant
Het verhaal dat we je gaan vertellen nu is het concrete bewijs van de brain drain in Zuid-Europa, oftewel het uitwijken van hoger opgeleid personeel vanuit (Italië in dit geval) naar andere landen. We pakken er nu maar een voorbeeld bij, maar zo zijn daar nog duizenden van. Verhalen van jonge talenten die dolgraag hun bijdrage willen leveren aan de wetenschap, kunst of elke andere willekeurige sector, maar worden tegengehouden door de vastgeroeste, typisch Italiaanse bureaucratie, die blijkbaar geen ruimte wil maken die van levensbelang is voor jonge geesten. Zonder twee keer nadenken wijken jonge mensen uit naar het buitenland om hun potentieel tentoon te spreiden.
De Italiaan Simone Speggiorin, 36 jaar oud, heeft in Italië zijn tijdelijke baan opgezegd en is nu het jongste ziekenhuisafdelingshoofd van Engeland.
Simone Speggiorin werd geboren in een dorp in de provincie van Venetië en heeft zich gespecialiseerd aan de Universiteit van Padua in 2009 en stond te popelen om te beginnen als hartchirurg. Hij heeft er lang over getwijfeld of hij zijn koffers moest pakken en zijn onzekere baan moest opzeggen om alles te verruilen voor een positie als afdelingshoofd.
Er kwam geen enkele aanbevelingsbrief of iets dergelijks aan te pas. Dat was namelijk helemaal niet nodig, want de glimlach en de levendige oogopslag waren genoeg om bewijs van zijn kundigheid te tonen. Dit was voldoende voor Dr. Martin Elliott om de jongeman een Engelse carrière aan te bieden.
Ondanks het feit dat de Universiteit van Padua een uitstekende sectie hartchirurgie heeft, zag Simone niets anders voor zich dan een baan met hoog onzekerheidsgehalte.
Zijn keuze was gebaseerd op de verhalen van zijn collega's die misschien te dol waren op Italië en die jaren later nog steeds in hetzelfde land op dezelfde onzekere arbeidsplaats werkten.
Zo (on)zeker als zijn toekomst had moeten zijn, kwam drs. Speggiorin aan in Engeland en had hij in Londen zijn jaren van studie om kunnen zetten in de praktijk en hebben ze hem in Engeland beloond met de positie van afdelingshoofd. Hij is daarmee de jongste Italiaanse hartchirurg van het Verenigd Koninkrijk.
In Nederland lijkt er overigens niet echt sprake te zijn van een brain drain. Italië kan enerzijds trots wezen, maar aan de andere kant is het ook een goed stel hersens (en daarbij wel meerdere) kwijt aan een ander land.