Botten Printen In 3d En Binnen 24 Uur Implanteren Is Dankzij Dit Project Nu Mogelijk

door Skip

23 December 2016

Botten Printen In 3d En Binnen 24 Uur Implanteren Is Dankzij Dit Project Nu Mogelijk

Het is ongelofelijk te noemen. Dit is zeker een gepast woord dat de uitvinding beschrijft waarbij de laatste puntjes op de i zijn gezet door de Northwestern University (Evanston, Illinois). Deze vinding zal een revolutie teweeg brengen binnen de botchirurgie. Dokter Ramille Shah en haar team hebben een systeem ontwikkeld waarmee chirurgen in 3D botimplantaten op maat kunnen printen in een zeer korte tijd. Ze gaan hiermee voorbij aan de huidige operatietechnieken, die wanneer het op botten aankomt, vaak pijnlijk en duur zijn. 

via STM

Hyper-elastische botten

Hyper-elastische botten

Adam Jakus/Science Translational Medicine

Shah en haar collega's hebben een materiaal kunnen maken dat 'hyper-elastisch bot' heet. Ze maakten hierbij gebruik van een soort inkt die ze hebben verkregen uit de verbinding van de stoffen hydroxyapatiet en PLGA. De eerste is het bepalende mineraal waarvan botten zijn gemaakt, een soort calcium en de laatste is een copolymeer die zeer goed bij de mens past. Tijdens de testfase hebben wetenschappers de extreme elasticiteit kunnen testen van dit materiaal dat zich goed aanpast aan z'n omgeving waar het in is geïmplanteerd.

Hoe het werkt.

Hoe het werkt.

Adam Jakus/Science Translational Medicine

De hyper-elastische botten kunnen gemakkelijk worden geprint in 3D tegen behoorlijk lager kosten vergeleken met huidige protheses en hebben zo'n soortgelijke samenstelling als gewonen botten dat wanneer ze zijn geplaatst, het net is alsof het gewoon een bot is: Bloedvaten reageren op de aanwezigheid van hydroxyapatiet, dringen het super flexibele bot binnen en veranderen het langzamerhand in een bot. De bloedvaten gedragen zich in feite alsof ze te maken hebben met een normaal bot dat nog onvolledig is.
Dit is een revolutionaire uitvinding, ook omdat het goedkoper is en makkelijker om te maken, maar ook gewoon omdat het lijkt werken zonder behulp van stamcellen of groeifactoren.
Het project van Shah en haar collega's bestaat uit het inrichten van ruimtes in ziekenhuizen waar direct 3d prints kunnen worden gemaakt, en uit het geven van midddelen aan chirurgen om zelf botten kunnen te maken die ze nodig hebben binnen 24 uur