Zwangerschap Zorgt Voor Verandering In Vrouwelijke Hersenen Die Twee Jaar Duurt. Dit Gebeurt Er
We weten allemaal dat met de komst van een baby het leven van een stel voorgoed verandert. Volgens een onderzoek heeft het moeder zijn een fysieke weerslag op de hersenen, naast het feit dat je gewoontes anders worden, net als de dingen waar je je zorgen om maakt of hoe sterk je dingen ervaart. Tot nu toe is er nooit de vraag gesteld wat er zich nu afspeelt in de hersenen van zwangere vrouwen en vrouwen die moeder worden, dat is bekeken vanuit wetenschappelijk perspectief. Maar nu is er iets interessants uit het onderzoek naar voren gekomen.
Graphic Stock
Zwanger zijn heeft hormonale schommelingen en radicale biologische aanpassingen tot gevolg bij vrouwen. Een groep neurowetenschappers die werkzaam zijn bij universiteiten in Spanje en Nederland heeft deze bekende feiten als startpunt gebruikt voor een onderzoek waarbij er wordt ingezoomd op de analyse van de hersennen van vrouwen voor en na de bevalling.
Uit de resultaten van de observaties blijkt dat er na de conceptie een verkleining van de grijze materie begint plaats te vinden in de gebieden waar de sociale cognities worden aangestuurd (het mentale vermogen waarmee we sociaal leren zijn). Met deze reductie willen de hersenen de eerste stappen ondersteunen in het proces dat leidt naar het moederschap. Deze verandering zou nodig zijn voor het kunnen verscherpen van het moederlijke vermogen om de behoeften van het kind aan te voelen, om de externe prikkels te ontcijferen die mogelijk een gevaar kunnen vormen en ook om de hechting tussen moeder en kind te bevorderen.
De verandering is zo groot dat het wetenschappers in staat stelt om te kunnen bepalen of de vrouw die ze onderzoeken al zwanger is geweest of niet. Uit het onderzoek komen ook andere bijzondere feiten naar voren, het eerste is dat de verkleining van de hersenen tot twee jaar na de bevalling aan blijft houden, het tweede is dat de omvang van de grijze materie verband houdt met de mogelijke ontwikkeling van een post-natale depressie.
Het volledige onderzoek is hier te bekijken