19 Dingen Die Je Thuis Gebruikt Waarvan Je Niet Wist Dat Ze Een Houdbaarheidsdatum Hebben!

door Skip

03 Januari 2017

19 Dingen Die Je Thuis Gebruikt Waarvan Je Niet Wist Dat Ze Een Houdbaarheidsdatum Hebben!

Bij het woord houdbaarheidsdatum denk je vaak aan levensmiddelen zoals melkproducten, vleeswaren, gehakt, vis en wat nog meer. Maar je moet weten dat je naast etenswaren, ook bent omringd met dingen waarvan de houdbaarheidsdatum verstrijkt, en dan hebben we het niet alleen over medicijnen!

Vandaag willen we 19 dingen bij je onder de aandacht brengen waarvan wij denken dat je nooit zou verwachten dat die een houdbaarheidsdatum hebben! Dan rest je niets anders om even een kijkje te nemen... en te controleren of jouw spullen al dan niet over datum zijn!

wikimedia

wikimedia

In de slaapkamer:

Kussens (2-3 jaar): Na een tijdje, ongeacht van welk materiaal ze zijn gemaakt, gaat er in de kussens stofmijt zitten, en krijg je iij last van je nek omdat kussens onvermijdelijk hun vorm gaan verliezen.
Sloffen (6 maanden): In pantoffels kunnen schimmels perfect leven, dus als je voortdurend dezelfde sloffen maandenlang gebruikt, is het aanbevolen ze regelmatig te wassen om te voorkomen dat je ze niet meer kunt gebruiken!

wikimedia

wikimedia

In de badkamer:

3. en 4. Sponzen en douchesponzen (6 maanden): Zijn niet alleen ideale plekken voor het ontstaan van schimmels, wanneer ze vochtig zijn kan het ook gaan schimmelen. Dus als je je spons niet wilt vervangen, kook ze dan in kokend water, daarmee worden alle bacteriën gedood die zich erin hebben genesteld.

5. Handdoeken (1-3 jaar): Ook vochtige handdoeken zijn het perfecte domein voor de groei van allerlei bacteriën. Helaas lost het voortdurend wassen van de handdoeken het probleem niet op....

6. Tandenborstel (3 maanden) Vaak kies je ervoor om de tandernborstel te vervangen wanneer de haartjes helemaal zijn versleten, maar eigenlijk zou je ze moeten vervangen elke keer wanneer je een verkoudheid hebt of griep hebt gehad, anders loop je weer kans op opnieuw ziek te raken van dezelfde bacteriën!

7. Waterstofperoxide (2 maanden): Na het openen van de fles moet je niet vergeten dat waterstofperoxide binnen slechts twee maanden gewoon in water verandert!

pexels

pexels

Op de kaptafel:

8. Borstels (1 jaar): Borstels moeten minstens een keer per week worden schoongemaakt en eens per jaar worden vervangen. Als de borstelharen zijn gemaakt van varkenshaar, dan moeten ze elke 7-10 maanden worden vervangen.

9. Parfums (1-3 jaar): Wanneer ze goed zijn opgeborgen kunnen parfums die essentiële oliën bevatten 3 jaar lang bewaard blijven wanneer ze gesloten zijn en 2 wanneer ze zijn geopend. Eau de toilette kan dicht 4 jaar lang worden bewaard en 2 wanneer het is geopend.

wikimedia

wikimedia

In de kinderkamer:

moeten worden vervangen ongeacht hoe ze er uitzien en hoelang ze zijn gebruikt. Latex scheurt makkelijk en kan een broedplaats worden voor bacteriën zonder dat je daar erg in hebt.

11. Kinderzitjes (6-10 jaar): In de loop der jaren verliest het kinderzitje zijn oorspronkelijke vorm en riskeer je dat een kind niet goed beschermd meer is tijdens een auto-ongeluk.

wikimedia

wikimedia

In de kledingkast:

12. BH (1-2 jaar): Op het moment dat de BH zijn vorm, elasticiteit verliest, te groot of te klein wordt door teveel wassen, dan kan je hem rustig weggooien!

13. Hardloopschoenen (1 jaar): Gebruik je een paar hardloopschoenen regelmatig, dan zouden ze na een jaar moeten worden vervangen omdat de zolen aan elasticiteit en veerkracht verliezen, wat tot een hogere belasting van gewrichten leidt. 

wikimedia

wikimedia

In de keuken:

14. Kruiden (1-3 jaar): Kruiden, ook al worden ze goed bewaard op niet-vochtige plaatsen en in goed afgesloten trommels, verliezen hun geur en smaak na verloop van tijd.

15. Bloem (6-12 maanden): Over het algemeeen, afhankelijk van het soort bloem, kan het tot een jaar na aankoop worden gebruikt; daarna zou je er verstandig aan doen om het weg te gooien.

wikimedia

wikimedia

In de voorraadkast:

16. Brandblusser (15 jaar): Als je wat voor schade dan ook ziet aan je brandblusser (zoals scheuren in de slang), moet je de oude branblusser zeker weg doen. Wanneer hij correct is opgeborgen kan hij wel tot 15 jaar meegaan.

17. Meervoudige stekkerdoos (1-2 jaar): Elke stekkerdoos heeft zijn eigen maximumcapaciteit, dus moet er op worden gelet om niet de maximumcapaciteit te overschrijden, anders loop je het risico het niet meer te kunnen gebruiken.

18. Ontsmettingsmiddelen (3 maanden): Na al 3 maanden verliezen ze hun ontsmettende eigenschappen en zijn ze niet meer te gebruiken daarna.

19. Muggensprays (3 maanden): Na 2 jaar zijn muggensprays niet meer effectief.