fotogeniek eten: deze trucs worden gebruikt om eten er beter uit te laten zien in de reclame
In het echte leven is niets zoals in de reclames. Dit geldt niet alleen voor mensen die zijn opgemaakt, in de spotlights staan en gefotoshopt, maar ook voor dingen en voedselproducten. Het lijkt haast niet te geloven, maar ook voedselproducten hebben hun stylisten die precies weten hoe ze een product een lust voor het oog kunnen maken. Wat nog gekker is, is echter dat er vaak gebruik wordt gemaakt van dingen die niet eetbaar zijn om de effecten te behalen dat het product zelf niet in zich heeft
Scrol door de foto's heen die we in deze lijst voor je hebben om een goed idee te hebben van de strapatsen van de reclamewereld...
Volgens de reclame is het fruit dat gezond is om te eten, mooi om te zien. Het fruit wordt bespoten met deodorant om meer te sprankelen.
Honing wordt vervangen door motorolie
Je kan het misschien super 'smerig' vinden, maar het resultaat is ongelofelijk: honing zou worden geabsorbeerd door de pannekoeken en daarom wordt ze vervangen door motorolie. Zo heeft de fotograaf alle tijd om de mooiste foto te maken.
Hamburgers worden opgepoetst...
In de reclames worden smakelijke hamburgers getoond met veel ingrediënten die zijn ingeklemd tussen twee zachte sneetjes brood. Helaas gaat het er in de werkelijkheid anders aan toe.
Om dat effect te bereiken waar je als klant zin krijgt om die hamburgers te eten, wordt het vlees net gaar gebakken. De grillstrepen worden aangebracht met een gloeiendhete metalen tandenstoker, en de kleur is te danken aan schoenenpoets. Op de manier zoals het vlees op TV wordt getoond is het natuurlijk niet te eten!
De andere fastfoodreclametrucs kan je in deze video zien.
Zeevruchten en... glycerine
De buitenkant van zeevruchten drogen snel uit, waardoor het geheel er droger uitziet. Om het te laten spiegelen en het appetijtelijker uit te laten zien gebruiken fotografen een mix van water en glycerine.
Glucosestroop voor Oosterse gerechten
De perfecte foto maken van eten vraagt veel tijd, en we weten allemaal dat eten niet van wachten houdt. Om de noedels vers te houden, alsof ze pas net zijn afgegoten worden ze in glucosestroop gedoopt.
Karton in cake
Om meer volume aan cake te geven en te voorkomen dat de cake sponzig wordt door de crême of room gebruiken fotografen stukjes karton tussen plakjes cake. Dezelfde truc wordt ook toegepast op de set van fastfoodbroodjes.
Een verfrissend biertje... gemaakt van afwasmiddel!
Het schuim van een biertje is gedoemd te verdwijnen kort nadat de goudgele rakker is getapt.
Om het langer te laten schuimen worden er enkele druppels afwasmiddel toegevoegd. Dit gebeurt ook bij melk of koffie.
Dat wat je ziet is geen ijs...
Op de plaatjes op de verpakking staan vaak bolletjes ijs. Je moet weten dat dat helemaal geen ijs is, maar aardappelpuree. Door de temperatuur op de set en de lange wachttijden zou het ijs gaan smelten, maar aardappelpuree is een perfecte vervanger...
Scheerschuim in plaats van slagroom
Hetzlefde verhaal geldt ook voor slagroom. Hoe kan je het romiger en witter laten lijken als je het niet vervanngt door scheerschuim?
Melk? Geen druppel...
Ontbijtgranen, cornflakes die in de warme melk vallen en lang blijven drijven... onmogelijk is het om die scene thuis te herhalen, en weet je waarom? De reden is simpel, het is geen melk, maar vloeibare lijm dat veel consistenter en fotogenieker is!
Frisdrank die blijft bubbelen...
Hoe krijgen ze het toch voor elkaar dat koolzuurhoudende dranken zo lang blijven bubbelen terwijl in real life deze bubbels al na enkele seconden weg zijn? Een bruistablet erbij en het effect is uitvergroot!
Kip gevuld met... servetten
Het is algemeen bekend dat aan het einde van de bereidingstijd de kip droger en kleiner is geworden. Net zoals dat gebeurt in de hamburgerreclames wordt ook de kip enkele seconden gebraden en van een vernislaagje voorzien. Om voor voldoende volume te zorgen wordt de kip gevuld met servetten!
Saus op TV? Niets eetbaars...
Er zit niets eetbaars in de sauzen die ze laten zien op TV. Het is alleen een papje van gips en gekleurde en gesmolen was... maar de uiteindelijk romigheid is behaald!
Het rookeffect...
© StephenHamiltonPhoto / youtube.com
Zie je ook voor je hoe de dampen van warm eten afslaan? In de reclame valt dit veel beter op omdat dit kunstmatig wordt nagebootst. Het effect wordt verkregen middels een natgemaakt katoenen balletje dat in de magnetron is gedaan, of met behulp van stoom uit een strijkijzer.
Nu ben je op de hoogte van de reclametrucs die worden gebruikt om de klant te sturen: trap er niet meer in!