na 340 dagen in de ruimte is deze tweeling niet meer hetzelfde als zijn broer. lees hier wat er anders is
Einstein was in 1905 de eerste die een hypothese bedacht waarin hij stelde dat een verblijf in de ruimte van invloed is op het menselijk lichaam. Hij was degene die de zogenaamde 'tweelingparadox' uitsprak, dat voor hevige discussies tussen onderzoekers zorgde. Meer dan een eeuw later hebben we veel concretere gegevens die helpen bij het beantwoorden van de vraag of ruimtereizen veranderingen op biologisch niveau met zich meebrengt.
In de praktijk is de tweelingparadox "letterlijk genomen," en is er een man de ruimte in gestuurd die met zijn broer een eeneiige tweeling vormt die op aarde is gebleven. Het gaat om de astronauten Mark en Scott Kelly, identieke tweelingen, tenminste tot het vertrek van Scott...
Na een jaar in de ruimte te hebben doorgebracht waren er veranderingen zichtbaar in het DNA van Scott ten opzicht van het DNA van zijn broer.
De twee astronauten hebben meegewerkt aan het project Twins Study dat werd geleid door de NASA, die als doel had om de gevolgen te bestuderen die het verblijf in de ruimte op het menselijk lichaam heeft. Er was een beginstandaard nodig om de verschillen aan te kunnen wijzen in vergelijking met de lichamelijke toestand voor en na het vertrek. De oplossing werd gevonden in een eeneiige tweeling, van wie het genetisch materiaal natuurlijk identiek is.
Scott heeft precies 340 dagen doorgebracht in het Internationale Ruimtestation. Direct na zijn terugkeer zijn ze begonnen met vergelijken.
Uit de eerste resultaten blijkt dat er duidelijke veranderingen hebben plaatsgevonden. Enkele biologische processen zijn anders zoals de DNA-methylering, met dit proces kan het lichaam de stress bestrijden die wordt veroorzaakt door de omgeving, en verder de lengte van de telomeren, die onderdeel uitmaken chromosomen.
Volgens de wetenschappers die zich hebben beziggehouden met de analyse van de resultaten zijn al deze veranderingen toe te schrijven aan de ruimtereis van Scott. De hypothese werd bevestigd toen enkele weken na de terugkeer alle veranderde waarden weer terugkeerden naar normale toestand.
Het hele onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, en is besproken ter gelegenheid van de NASA Human Research Program conferentie die is gehouden op 26 januari 2017.
Het onderzoek Twins Study is erg belangrijk om de uitvoerbaarheid te bepalen van toekomstige projecten die een lang verblijf van de mens in de ruimte voorzien, zoals een reis naar Mars bijvoorbeeld.
Het is nog steeds niet duidelijk wat de afwezigheid van zwaartekracht, ingevroren maaltijden en andere dingen die bij een ruimteleven komen kijken, met zich meebrengt, ook al bezoeken mensen al decennialang de ruimte.
Dankzij dit onderzoek kunnen we beter begrijpen of er in de toekomst een reis kan worden georganiseerd naar Mars, waarbij er minimaal 18 maanden tussen de heen- en terugreis zit zonder gevolgen voor de gezondheid van austronauten.