Het nationale agrariërsverbond in Italië komt met een lijst van meest vervuilde landbouwproducten die moeten worden vermeden
Heb je ook wel eens het gevoel dat er steeds minder garanties zijn dat je pure, gezonde voedselproducten koopt? Het is niet meer voldoende om naar je vertrouwde groenteman te gaan of voorverpakte producten te vermijden. Zo nu en dan wordt er alarm geslagen en besef je wat voor een foute kant het met de wereld opgaat. Deze alarmberichten moeten door zoveel mogelijk mensen worden gezien, want daardoor hebben we nog en kans om eventuele miskopen 'recht te zetten.'
Coldiretti, het nationale agrariërsverbond in Italië, heeft onlangs een zwarte lijst vrijgegeven van geïmporteerde voedselproducten waar de meeste schadelijke stoffen in zitten.
via coldiretti.it
De lijstaanvoerder is de Chinese broccoli, waarvan ongeveer 92% van de testmonsters buiten de norm valt.
De resultaten die zijn vrijgegeven door Coldiretti gaan uit van een groot onderzoek dat is uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), dat onderzoek heeft gedaan naar hoeveel bestrijdingsmiddelen en chemische reststoffen er in de producten zitten die worden verkocht aan de klant.
De vervuilde broccoli is natuurlijk niet het enige dat voor onrust zorgt. Op de tweede plaats staat peterselie afkomstig uit Vietnam (78% vervuild), direct gevolgd door basilicum uit India, in 6 van de 10 gevallen buiten de norm want deze laatstgenoemde bevat de stof Carbendazim, een stof die verboden is in Italië omdat deze kankerverwekkend zou zijn.
Dat China op de tweede plaats staat is niets nieuws: al in 2015 trok de Aziatische kolos het recordaantal van ontvangen meldingen uit Europa naar zich toe (15% van alle meldingen die in hetzelfde jaar zijn verstuurd), over reststoffen van kleuringsmiddelen, pesticiden en toegevoegde stoffen die zijn aangetroffen in producten voor de verkoop. Iets om niet licht op te vatten wanneer je je bedenkt dat China nagenoeg de Italiaanse markt overspoelt met Chinese producten.
In de lijst van Coldiretti worden ook de uit Egypte afkomstige granaatappels genoemd die naar Italië gaan. Dit land exporteert ook aardbeien en sinaasappels daarheen. De Egyptische producten worden voorgetrokken vanwege onlangs gesloten handelsakkoorden met Europa.
De rode pepers uit Thailand en doperwten uit Kenia, beiden met een buitengewoon percentage aan pesticiden (21%), verdienen ook een plek op de zwarte lijst.
Marokko staat niet echt hoog in de lijst, maar toch lijkt dit een gevoelige snaar te raken voor de Italianen. Europa heeft dit land belangrijke belastingvoordelen gegeven waardoor veel producten zoals sinaasappels, clementines, aardbeien, knoflook, komkommers en olijven naar Italië kunnen worden versleept. Italiaanse winkeliers hebben behoorlijk last van deze voortdurende stroom aan importgoederen, sommigen hebben hun deuren moeten sluiten. In Marokko is het gebruik van pesticiden toegestaan die in Italië verboden zijn, maar het land lijkt te buigen voor de handelsakkoorden in plaats van de gezondheid te waarborgen van haar staatsburgers.
In het kort hier de hele lijst:
Broccoli (Cina): % di irregolarità per residui chimici 92%
- Peterselie (Vietnam): 78%
- Basilicum (India): 60%
- Granaatappels (Egypte): 33%
- Pepers (Thailand): 18%
- Munt (Marokko): 15%
- (Water)meloen (Dominicaanse Republiek): 14%
- Aardbeien (Egypte): 11%
- Erwten (Kenia): 10%
- Sinaasappels (Egypte): 10%
Italië maakt al sinds vele jaren een algehele crisis door, maar zoals het Italiaanse agrariërsverbond aangeeft, is Italië nog het meest "gezond groene" land in Europa
Het is het enige land met 281 producten die een zegel van Beschermde Oorsprongs Benaming hebben en een zegel beschermde geografische aanduiding oftewel producten die gegarandeerd in een bepaald gebied zijn gemaakt en producten die zijn beschermd tegen namaak. Daarnaast zijn de meeste bedrijven in Italië biologisch en is het gebruik van zogenaamde genetisch gemodificeerde organismes (ggo's) verboden. Ook mogen ze trots zijn op andere belangrijke primeuren, het is namelijk een van de landen die het hoogst scoort op de wereldlijst van voedselveiligheid aangezien zij het laagste aantal landbouwproducten hebben die chemische reststoffen bevatten.