Het lijkt gewoon een vijver maar is in alle opzichten een zwembad, maar dan natuurvriendelijk en zonder chloor!
Het valt niet te ontkennen dat het zwemmen in een zwembad dat is aangelegd in een tuin niet hetzelfde is als zwemmen in een waterbekken, in een meer of in een plas. Het grootste verschil is dat in het eerste geval het contact met de natuur bijna totaal ontbreekt, er zijn namelijk geen planten of dieren. Sterker nog, ze zouden er niet kunnen overleven vanwege de aanwezige chloor en andere chemische toevoegingen.
Ben je op zoek bent naar iets dat je tuin waardevoller maakt, verfrissend is in de zomer, maar tegelijkertijd zo goed als mogelijk de natuur intact laat? Dan zijn natuurlijke zwemvijvers het antwoord op je vraag. Het zijn net vijvers waarin je echter prima kan zwemmen. Er zit geen chemische troep in, en het water blijft altijd op natuurlijke wijze schoon. Lees er meer over in dit artikel.
Zwemvijvers geven je huis meer cachet en laat je dichter in contact komen met de natuur.
Libelles, kikkers en vogels zullen op de zwemvijver afkomen waartussen je kunt zwemmen en gewoon ook kunt ontspannen.
Er zijn ook voordelen voor de portemonnee: het aanleggen van een zwemvijver is vele malen goedkoper dan een zwembad.
Een zwemvijver is in wezen verdeeld in twee delen: er is een gedeelte toegewezen voor de planten die het water filteren en het andere is het zwemgedeelte.
Via een stijger kan je direct in het zwemgedeelte springen
De planten, die langs een rand of in een cirkelvorm zijn geplaatst maken het gebruik van chloor of een dure pompinstallatie overbodig.
Het schone water in de groene zoom drijft naar het midden. Bacteriën die in de wortels van de planten zitten werken als biologisch filter.
Planten verversen niet alleen het water, maar warmen de vijver ook op, waardoor er een prima leefomgeving ontstaat voor kikkers en soortgelijke dieren: van muggeneitjes zal je geen last hebben!
Als je niet houdt van het uiterlijk van een vijver kan je ook gaan voor iets dat meer om een zwembad lijkt.
Het hoofddoel is natuurlijk om in schoner water te zwemmen, ongeacht hoe het er uit gaat zien. Het is veiliger voor je huid, je ogen en je haren.
Om te zorgen dat het water altijd helder is heb je een apparaat nodig dat luchtbellen diep onder water maakt. Zo'n installatie kost sowieso minder dan bij een gewoon zwembad hed geval is.
Zwemvijvers waren in de mode in Duitsland en in Oostenrijk in de jaren 70, maar gaandeweg werden ze overal ter wereld aangelegd. David Pagan Butler maakte zich sterk voor dit soort baden en heeft een gids online gezet waarin staat uitgelegd hoe je stap voor stap zelf een zwemvijver in je eigen tuin kunt aanleggen. Als je interesse hebt in dit idee neem dan een kijkje!
Dus, als je weer wilt genieten van het zwemmen in de natuur en er nauw verbonden mee wilt zijn, op een manier die volledig veilig is voor de gezondheid, rest je niets anders dan een zwemvijver te gaan aanleggen in je tuin!