waarom draagt medisch personeel groen? De keuze ligt niet voor de hand en er is een wetenschappelijke verklaring voor

door Skip

17 Februari 2017

waarom draagt medisch personeel groen? De keuze ligt niet voor de hand en er is een wetenschappelijke verklaring voor

We hopen dat je niet vaak naar het ziekenhuis moest, maar het is logisch dat velen van jullie dat toch wel moesten. Wat ook het geval mag zijn, we willen je eigenlijk iets heel anders vertellen. Als we je zouden vragen welke kleur de kleding van een chirurg heeft, dan zou je waarschijnlijk groen of blauw zeggen. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom er nou voor die kleuren is gekozen? Het is zeker niet een keuze die gewoon zomaar gemaakt is, als dat wel zo was dan zou iedereen voor een andere kleur gegaan zijn en zouden deze twee varianten niet zo gebruikelijk zijn in de wereld. Er is een wetenschappelijke verklaring voor, en daar zal je eindelijk achter komen in dit artikel.

via scienceline.org

maxpixel.freegreatpicture.com

maxpixel.freegreatpicture.com

Voor 1914 droeg medisch personeel witte kleding totdat een arts had gezegd dat de kleuren moesten worden veranderd in blauw of groen omdat dan de operatie van betere kwaliteit werd.

Hij baseerde zich op de kleurentheorie, een wetenschappelijke stelling die is geschreven door Johann Wolfgang von Goethe. Dankzij zijn werk heeft men meer inzicht gekregen over de werking van licht en kleur.

In deze uiteenzetting wordt er melding gemaakt van het zogenaamde kleurenwiel, een georganiseerde rangschikking van kleuren in een cirkel. Het zijn de kleuren groen en rood die betrekking hebben op het verhaal over de kleding van het medisch personeel, twee kleuren die zich niet per toeval recht tegenover elkaar bevinden in het wiel.

Volgens de theorie lokken de kleuren tegengestelde reacties uit van de receptoren in onze ogen. Wanneer het netvlies wordt verzadigd met een kleur dan zorgen onze hersenen ervoor dat we plotseling de tegenovergestelde kleur zien om het evenwicht te herstellen.

Om weer terug te komen op de schorten van de chirurgen: dit betekent dat het door de groene kleur van de stof makkelijker wordt om verschillende roodtinten te zien, oftewel de kleuren van weefsels en het rode bloed zelf. Als ze witte pakken aanhadden, zoals dat in het verleden was, zouden hun ogen door het felle wit, hoewel slechts tijdelijk, het rood niet meer goed kunnen waarnemen. Maar zoals je weet mogen er tijdens operaties geen fouten worden gemaakt.

Dus die groene kleur draagt bij aan de gevoeligheid van het artsenoog voor elke roodtint en levert dus een scherper zicht op: dit alles vertaalt zich naar een betere concentratie en beter herstel voor de patiënt (hopen we!).