Stoelen met tennisballen waar leerlingen op kunnen zitten: dit idee van een leraar gaf onverwachte resultaten
Kinderen onderwijzen en begeleiden in het opgroeien is mentaal en fysiek gezien zo'n zwaar vak dat dit naar onze mening een andere waardering verdient dan we gewend zijn.
Het is niet alleen het inspelen op de onvoorspelbaarheid van kinderen wat het werk zo lastig maakt, ook het belang van het vinden van educatieve oplossingen die werken in verschillende situaties.
Amy Maplethorpe Maplethorpe een logopediste die werkzaam is op een basisschool in Round Lake Illinois, is op eigen houtje deze weg ingeslagen nadat ze geïnspireerd raakte door een post op Pinterest: ze heeft wel een hele bijzondere stoel ontworpen.
via Facebook/Raymond Ellis Elementary School
Raymond Ellis Elementary School
Door tennisballen te halveren en deze op het zitvlak en de rugleuning te plaatsen heeft de lerares een stoel gemaakt die de zintuigen van mensen die erop zitten, stimuleert. Het is verrassend handig gebleken voor kinderen die moeite hadden met opletten.
Kinderen die autisme, Downsyndroom of in het algemeen aandoeningen hebben die te maken hebben met een verstoorde prikkelverwerking trekken hier in het bijzonder profijt van.
Uit Amy's ervaring blijkt bijvoorbeeld dat de kleinste leerlingen (groep 1) meer geduld lijken te hebben wanneer ze moeten wachten en lijken de instructies op een meer ontspannen manier op te volgen. Een autistische leerling kan zich ontspannen door gewoon met zijn hand over het zachte oppervlak van de tennisballen te gaan. Oudere leerlingen laten merken dat ze graag op de stoelen zitten wanneer ze naar muziek luisteren.
De algemene indruk is dat leerlingen op de momenten waar zij geen andere indrukken te verwerken krijgen, eerder geneigd zijn om afgeleid raken of te gaan zitten vervelen, als het ware worden opgevuld door de extra impulsen die ze krijgen van het zachte zitvlak.
Amy heeft op Facebook haar ervaringen gedeeld en heeft er instructies bijgezet hoe mensen de stoelen zelf kunnen maken. In korte tijd hebben veel scholen interesse getoond in het idee waar ze opgekomen was, en bracht het een positieve brainstormsessie op gang.
Wat ons betreft kunnen we niet anders dan bewondering tonen voor de wil die er is om altijd nieuwe en creatieve oplossingen te vinden die passen bij de behoeften van elke leerling. Dit betekent pas echt hart hebben voor je vak!
Public Domain Pictures / Petr Kratochvil