In dit museum in het hart van de V.S. staat een 392 jaar oude bonsaiboom die Hiroshima heeft overleefd
De kunst van het bomen niet groot laten worden is een typische Japanse kunst die echter in heel de wereld wordt bewonderd. Het lijkt misschine wat ongebruikelijk, maar in het hart van de stad Washington staat een speciale verzameling bonsaibomen. Enkele daarvan zijn al eeuwen oud. Elke dag neemt het personeel de bomen onder handen zodat er talloze bezoekers kunnen komen kijken van dichtbij hoe deze kunstvorm meesterlijk wordt bedreven. Het museum is opgericht in 1976 met behulp van een donatie van de Japanse regering aan de toenmalige Amerikaanse Staatssecretaris Henry Kissinger, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Verenigde Staten van Amerika.
Het is niet de eerste keer dat Japan de V.S. een 'groen cadeau' doet: in 1912 werden er drieduizend kersenbloesems geschonken die vandaag nog de weg National Mall geur geven.
Het museum startte met 53 exemplaren, maar door de schenkingen die in de jaren erna volgden werden dat er veel meer.
In het museum kunnen de verschillende bonsaikunststijlen worden bewonderd.
De Chokkanstijl, ook wel 'formele rechte stijl' genoemd, heeft één boom die taps de hoogte in gaat. De dennen lenen zich vooral voor deze vorm van groeien.
De Kengaistijl doet denken aan een waterval van takken: Het zijn als de takken van bomen die over kliffen heengroeien door de zwaartekracht en hangen de belangrijkste takken naar beneden.
Er is ook de zogenaamde stroming root over rock vertaald als 'wortels over stenen.' Bij deze stijlvorm zijn de effecten spectaculair aangezien hier het doel is om de takken te laten groeien en ze te laten verstrengelen om stenen heen die onder aan de stam zelf zijn geplaatst.
In het museum kunnen er ook bonsaibomen worden bekeken die volgens andere stromingen zijn gesnoeid waarbij hier op eigen wijze de schoonheid van deze oosterse kunst is verwerkt.
In het museum is ook de beroemde Blanke Den aanwezig, de boom die de atoombom op Hiroshima in 1945 heeft overleefd
De boom is al sinds 1625 onderhouden en welhaast als bij een wonder heeft het zonder ernstige kleerscheuren de explosie doorstaan.