De Freiburgmethode of sluimermethode was de 'revolutionaire' verdoving begin 20ste eeuw voor bevallende vrouwen
Bevallen zonder pijn is een droom voor alle vrouwen die liever alleen de fijne momenten van deze belangrijke periode in hun leven herinneren. Vroeger was de oplossing al bekend, namelijk verdoving geven maar was het nog niet duidelijk welk middel er moest worden gebruikt. In de 19e eeuw gebruikte je chloroform, maar het verdovende effect was zo sterk dat dit kon leiden tot een hartstilstand en werd daarom niet meer gebruikt. In de eerste jaren van de 20ste eeuw was de ruggenprik nog niet bekend en was er de Freiburgmethode die in de eerste instantie als revolutionair werd gezien maar daarna in de ban werd gedaan vanwege de ernstige gevolgen voor moeder en foetussen.
Charlotte Camody was een van de eerste vrouwen waarop deze methode werd toegepast
Painless Childbirth/Public domain
Charlotte vertrok uit de Verenigde Staten richting Duitsland om pijnloos te kunnen bevallen. Ze werd opgenomen in een kliniek in Freiburg (vandaar de naam) in afwachting van haar behandeling. Toen ze de eerste pijn begon te voelen kreeg zij een paar medicijnen toegediend. In een verklaring vertelt Charlotte zich niets meer na dat moment te kunnen herinneren. Ze werd verward wakker met een vreemd gevoel. Ze voelde zich opgelucht en kon zonder problemen rechtop in bed zitten. Nog voordat ze in de gaten had wat haar was overkomen kwam een verpleegster eraan met haar kindje, tenminste, ze hadden gezegd dat dat Charlotte's kindje was.
Op de foto: Een baby die ter wereld is gebracht met de Freiburgmethode.
De Freiburgmethode hield in dat je een mix van morfine en scopolamine kreeg toegediend waardoor je in een toestand van halfslaap terechtkwam.
Painless Childbirth/Public domain
Charlotte die half zweefde tussen een staat van bewustzijn en niet-bewustzijn, kon zich uiteindelijk niets herinneren van de bevalling, ook niet van wat er gebeurde of de pijn die haar lichaam had gevoeld.
Voordat de schadelijke gevolgen van deze techniek duidelijk werden is er in de wetenschappelijke kringen veel belang aan gehecht. Volgens velen was dit een nieuw tijdperk dat gekenmerkt werd door een efficiënt verdovingsmiddel zonder schadelijke bijwerkingen.
Charlotte Camody werd geïnterviewd door een Amerikaanse organisatie die zich inzette voor het ook in de V.S. beschikbaar maken van deze methode voor vrouwen.
Op de foto: Een meisje dat ter wereld is gebracht met de Freiburgmethode.
De werkelijkheid waar barende vrouwen op hoopten, was echter anders dan de artsen dachten.
Scopolamin-morphine anesthetia/Public domain
De complicaties waren er vooral in de gevoelssfeer: de momenten van de bevalling waren compleet verdwenen bij de moeder; ze kon haar eigen kind niet herkennen dat ze in de armen gedrukt kreeg bij haar ontwaken. In ernstigere gevallen volgde er een ernstige depressie waarvoor het kind werd behoed.
Het andere negatieve effect was er voor de foetus: de gebruikte verdoving zette het centrale zenuwstelsel onder druk, m.a.w. de reactiesnelheid en spreeksnelheid ging er op achteruit. Er werden problemen aan de luchwegen en ontwikkelingsachterstanden vastgesteld bij kinderen.
Op de foto: De bedden waarin de moeders sliepen
Het grootste probleem was dat deze methode de pijn niet liet verdwijnen maar wel de herinnering aan deze pijn.
The Truth About Twilight Birth/Public domain
Dit betekent dat vrouwen intense, stekende pijn voelden, maar dat ze door de verdoving zich niets meer konden herinneren. Artsen en verloskundigen maakten de verschrikkelijkste taferelen mee, vrouwen waren compleet buiten zinnen. Naar verluid liep een kliniek het risico om gesloten te worden omdat de buren klaagden over het gegil en geschreeuw tijdens de bevallingen.
Soms waren de herinneringen niet totaal verdwenen, de ervaren pijn werd een nachtmerrie die werd beleefd in een alternatieve staat van bewustzijn.
Op de foto: Het eerste Amerikaanse meisje die met behulp van de Freiburgmethode het leven is geschonken.
De Freiburgmethode staat ook wel bekend als Twilight Sleep in Amerika
Scopolamin-morphine anesthetia/Public domain
In 1931 kwam de Italiaanse arts Mario Dogliotti met de ruggenprik die ook bijdroeg aan het uit beeld verdwijnen van de Freiburgmethode, die ook door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verder in de ban werd gedaan: alles wat van Duitse makelij was werd in kwaad daglicht gesteld.
Op de foto: Een vrouw die gaat bevallen, wacht op haar verdoving
De meest efficiënte methode is de ruggenprik die minder giftig is.
Scopolamin-morphine anesthetia/Public domain
Op de foto: Een vrouw die klaar is om te baren (zie ook de gelijkenis met een dwangbuis).