Een psycholoog geeft 10 tips die je kan toepassen wanneer je een paniekaanval hebt

door Skip

07 Maart 2017

Een psycholoog geeft 10 tips die je kan toepassen wanneer je een paniekaanval hebt

Ken je die dromen waarin je je stem kwijt bent en niet om hulp kunt roepen? Hetzelfde gebeurt min of meer wanneer je een paniekaanval hebt, alleen schrik je in dat geval niet wakker. Het is niet ineens voorbij en dat je dan plots weer naar de realiteit bent teruggekeerd. Een paniekaanval is al echt genoeg, maar lijkt net zo dreigend en dodelijk te zijn als in een nachtmerrie.

Veel mensen hebben er last van. Ze kunnen niet om hulp vragen op dat moment, maar doen dat ook niet wanneer een aanval hen niet in de greep heeft. Dat komt doordat je je vinger er niet op kunt leggen; je bent bang dat ze je gek zullen vinden en hoop je maar dat het bij deze ene keer blijft. Maar die aanvallen komen terug, juist op de momenten dat het niet uitkomt.

Kevin Dooley/Flickr

Kevin Dooley/Flickr

In tegenstelling tot wat er wordt aangenomen kunnen paniekaanvallen worden geslecht. Wat ons het tegengestelde doet geloven is dat de angst ontstaat in de persoon die de aanvallen ervaart. Het is niet iets dat 'van buitenaf' komt, iets dat je dus aan kunt wijzen waar je bang van wordt, maar is iets onlogisch dat uit de krochten van je onderbewuste komt.

Maar, de paniek is te overwinnen, het lost zich vanzelf op, of met behulp van een specialist. Waar wij vandaag mee komen zijn een aantal handvaten die je zonder hulp kan gebruiken en zijn afkomstig van een psycholoog. Deze 10 dingen moet je doen wanneer je een paniekaanval ervaart.

  • Leer alle fases van een paniekaanval kennen, begin, hoogtepunt en afname. Overtuig jezelf ervan dat je er niet dood aangaat en dat de paniek zal stoppen. Probeer er met deze overtuiging je erdoor heen te slaan.
  • In te zien dat paniekaanvallen een symptoom zijn van een ander probleem, en daardoor deze angst minder belangrijk te vinden dan dat het zich wil doen lijken. Het daadwerkelijke probleem waar je dan op dat moment niet bang voor bent, is het dat je niet tevreden bent met je leven. Hier moet je mee aan de slag.
  • Actief de symptomen bestrijden die wijzen op een naderende paniekaanval. Laat het je niet gebeuren dat je handen trillen, je adem stokt, dat je in de war raakt en je hart in je keel bonkt. Direct iets concreets doen, wandelen, bewegen, rennen of bespreken met een goede vriend (via de telefoon) welke nare dingen je op dat moment voelt. Vraag als het nodig is, hulp van mensen in je omgeving. Je hoeft het niet uit te leggen, mensen kennen paniekaanvallen.
  • Besluiten iets te gaan doen met kunst waarmee je uiting kunt geven aan wat je voelt: zingen, theater, schilderen, mediteren, schrijven.
  • Mensen mijden die de paniekaanvallen uitlokken: mensen die kritiek leveren, iemand die je klein en waardeloos laat voelen, je slecht behandelt en die tegen je wens ingaat.
  • Mensen in je kennissenkring vinden, een klein aantal, die zouden kunnen begrijpen hoe je je voelt wanneer je contact met hen opneemt wanneer je in paniek bent.
  • Praten met hen over je problemen.
  • Leren leven met paniekaanvallen en lachen om de flaters die je begaat op zulke momenten, als die nodig zijn om het moment door te komen.
  • Mensen leren kennen die ook paniekaanvallen hebben gehad en van hen leren wat je kunt doen om ze te doorstaan.
  • Inzien dat je kunt genezen van paniekaanvallen.

Paniekaanvallen zijn voor iedereen anders en ervaart ze anders, net als de symptomen en de momenten die ze veroorzaken anders zijn. We hopen in ieder geval dat we je met dit artikel een aantal handige tips hebben kunnen geven om snel en met meer rust die momenten door te komen waar het lijkt alsof de wereld je klein probeert te krijgen.

flickr

flickr