Met dit stappenplan kan je zelf in een pot 11 kilo aan zoete aardappelen kweken.
Elka dag staan we voor een uitdaging waarvan we ons een paar jaar geleden geen enkele voorstelling van konden maken, namelijk het vinden van eerlijke en veilige producten die je thuis op tafel kan zetten. Het moet niet worden onderschat hoeveel moeite ervoor nodig is om zulk soort producten te vinden, want dat er iets natuurlijk 'mooi uitziet' wil nog niet zeggen dat het van een goede oorsprong is. Denk maar aan die grote glimmende appels die vaak in de supermarkten liggen, maar vaak flauwtjes smaken en zijn bespoten. We kunnen zo nog wel even doorgaan met het bedenken van voorbeelden, maar het is veel handiger om over te stappen naar deze oplossing. Zelf je producten kweken.
We moeten elke mogelijkheid die er is aangrijpen om zelf onze dingen te kweken, al zou het maar een beetje sla zijn op je balkon. Zie hier bijvoorbeeld hoe je elf kilo aan zoete aardappelen gemakkelijk zelf in een pot kunt kweken
via realfarmacy.com
De zoete aardappels die je gaat kweken zijn buiten het feit dat ze pesticidevrij zijn een bron van vitamine C, hebben weinig calorieën en bevatten andere belangrijke voedingsstoffen.
Wat nu volgt is een stappenplan voor het zelf kunnen kweken van zoete aardappelen zodat je een 100% gezond product hebt van goede oorsprong.
- Om zoete aardappelen te kweken moet je beginnen met enten van planten: je moet biologische zoete aardappelen kopen om ze te kunnen kweken tussen oktober en november.
- Zorg ervoor dat je over een warme omgeving beschikt. Bewaar ze op een plek waar de temperatuur nooit onder de 15°C komt.
- Vul begin maart een pot met zaaigrond. Leg ze op de bodem van de pot en laat ze voor eenderde boven de aarde uitsteken.
- Houdt de zaaigrond altijd vochtig en voorkom dat water zich ergens ophoopt.
- Wacht totdat er scheutjes beginnen te komen uit de zoete aardappels (dat duurt ongeveer 90 dagen). Wanneer de scheuten zo'n 15 centimeter lang zijn geworden en vijf of zes blaadjes hebben kan je de aardappelen beetje bij beetje aan de buitenlucht blootstellen.
- Alleen wanneer de vorstperiodes en lage temperaturen achter de rug zijn kan je de planten buiten zetten. Trek de scheuten los van de aardappelen en stop ze in aarde waar je vantevoren een 30 centimeter diep gat hebt geschept.
- Zet de scheuten in rijen neer. De afstand tussen de rijen moet 80 centimeter zijn en de afstand tussen de scheuten naast elkaar in de rijen moet 50 centimeter zijn.
- Wat het water geven betreft, let op gedurende de eerste twee weken binnenshuis. Maak de aarde nat wanneer je de scheuten in de aarde zet en geef ze regelmatig water gedurende deze dagen, daarna hoeven ze alleen maar water te hebben wanneer er droogteperiodes zijn.