Omslag in onderzoek naar Alzheimer: de aandoening is in verband gebracht met een verhoogd bloedsuikergehalte
We weten dat Alzheimer steeds meer mensen overkomt en dan niet alleen op hoge leeftijd. Maar hoe het precies zit en hoe het te behandelen is, daar moet nog veel over worden uitgezocht. Op dit moment is het niet te genezen en wordt er pas ingegrepen wanneer het aftakelingsproces al is begonnen. De wetenschappelijke wereld doet echter veel moeite om een duidelijker beeld te krijgen van deze aandoening waarmee in de toekomst een groot deel van de wereldbevolking mee te maken krijgt, en dat het genezen of op zijn vroegst mogelijk ontdekt kan worden.
De ontdekking die is gedaan door de onderzoekers aan de Engelse universiteit van Bath lijkt een ware omslag te zijn in dit onderzoeksgebied. Er wordt een verband gezien tussen een hoog bloedsuikergehalte, iets dat typerend is voor diabetes en obesitas.
via bath.ac.uk
Zodoende worden twee mondiale problemen samengebracht: diabetes en Alzheimer zijn twee afzonderlijke aandoeningen, maar zijn verbonden aan elkaar.
De onderzoekers van de universiteit viel het op hoe een hoog bloedsuikergehalte een belangrijk enzym schade berokkent dat betrokken is bij het ontstaan van Alzheimer.
Het is algemeen bekend dat bloedsuikerwaarden die buiten de norm vallen typerend zijn voor mensen die lijden aan diabetes of die zich in een toestand van zwaarlijvigheid bevinden. De link met Alzheimer was echter nog niet eerder gelegd.
Het directe gevolg hiervan dat naar voren komt uit het onderzoek laat zich gemakkelijk raden: mensen met diabetes hebben een grotere kans om de ziekte te krijgen dan mensen die gezond zijn.
De onderzoekers maken de connectie tusssen glucose in het bloed en de ziekte tijdens een proces dat bekend staat als 'glycatie,' dat niet veel anders is dan een reactie van suikers op[een reeks enzymen. Het resultaat van de reactie is echt schadelijk voor de enzymen waarvan het team heeft ontdekt deze overeenkomen met de eerste ontwikkelingsfasen van de ziekte. Met het voorschrijden van Alzheimer neemt de glycatie van de enzymen toe.
In het onderzoek naar de ziekte komt er dus een belangrijk aanknopingspunt bij dat door de wetenschappelijke wereld als 'ommezwaai' wordt gezien. "We hopen dat dit onderzoek ons kan helpen om de ziekte vroegtijdig vast te kunnen stellen en ons nieuwe behandelingen of manieren kan geven om Alzheimer te voorkomen" zo laat Dr. Rob Williams van de Faclteit Biologie en Chemie weten.
Dr. Dr. Omar Kassaar benadrukt het volgende: "Een overvloed aan suiker is een welbekende risicofactor voor diabetes en obesitas, maar de link met Alzheimer is nog een extra reden om de hoeveelheid suiker in het dieet te beperken."