Je huis verwarmen met zeolietketels is de milieuvriendelijke oplossing die gebruik maakt van 'Kokende stenen'
Als je niet tevreden bent over je CV-ketel in je woning kan er eindelijk een oplossing zijn voor je situatie. We hebben het over een hybride combinatieketel die gebruik maakt van een technologie die nog nooit eerder is toegepast in centrale verwarmingssystemen voor thuis. Marktleider Vaillant heeft na een jaar testen in Duitse woningen de komst van een nieuwe ketel aangekondigd. De hoeksteen van dit systeem is zeoliet, dat in het Grieks 'kokende steen' betekent. Zeoliet is een mineraal dat eeuwenlang meegaat.
Deze nieuwe ketel werkt anders dan standaardketels en condensatieketels. Dit zijn de vernieuwingen
Om te beginnen moet je eerst iets meer weten over zeoliet. Het is een natuurlijk mineraal dat de eigenschap heeft om zeer veel vocht op te nemen. Wanneer dit gebeurt geven ze warmte vrij. Onder bepaalde omstandigheden kunnen er ook chemische reacties plaatsvinden die de kristalstructuur van water ongewijzigd laat.
Al deze eigenschappen zijn handig voor gebruik in een cv-ketel. We spraken eerder van 'hybride' omdat deze ketel kan leunen op twee technologieën die allebei ecologisch en duurzaam zijn. Naast zeoliet wordt er ook gebruik gemaakt van zonnepanelensysteem. We gaan dit eens even nader bekijken hoe dit werkt.
Zo werken de nieuwe zeolietketels
Alles begint bij het water dat afkomstig is van het zonnepanelensysteem en in het winterseizoen of gedurende hele warme avonden slechts een paar graden warm kan zijn. Onderaan de ketel wordt water onder vacuüm opgewarmd om door het zeoliet te kunnen worden opgenomen.
Door deze absorbtie kunnen deze stenen tot wel 80 C° bereiken. Wanneer de temperatuur op 120 C° is gebracht komt de damp opnieuw vrij, en de desorptiewarmte (m.a.w. de warmte verkregen uit een condensatieproces) kan worden gebruikt om de verwarmingselementen of douches e.d. van warm water te voorzien.
Wanneer al het water door de stenen is opgenomen zijn ze weer klaar om te worden verhit en begint het hele proces weer opnieuw.
Over zeolietketels kan je zonder twijfel zeggen dat ze 'schone warmte' leveren. Het mineraal is volledig milieuvriendelijk, de ketels gebruiken in zijn totaliteit een derde minder dan een traditionele verwarmingsketel.
Om te laten zien hoe bijzonder deze technologie is heeft Vailliant een simpele berekening gemaakt. Door zeolietketels op de plaats te zetten van reguliere ketels zou er alleen in al in een stad als Milaan de uitstoot van honderdvijftigduizend ton CO2 kunnen worden vermeden, dat staat gelijk aan 130 dagen je auto niet gebruiken
Zeolietketels die op dit moment in de handel zijn, zijn geschikt voor eensgezinswoningen, maar het bedrijf belooft snel het toepassingsgebied te verbreden door nieuwe systemen uit te vinden.