Kinderen opvoeden zonder beperkingen kan een catastrofe zijn: het is tijd om het woord "nee" opnieuw te ontdekken

door Skip

26 Maart 2017

Kinderen opvoeden zonder beperkingen kan een catastrofe zijn: het is tijd om het woord "nee" opnieuw te ontdekken

Kinderen opvoeden zal een van de grootste uitdagingen die je kan overkomen in het leven. Het wordt bijna ondoenlijk wanneer je geen grenzen kunt stellen. Vaak wordt het woord 'grens' als iets negatiefs gezien, maar dat is een groot misverstand. Grenzen kunnen beperken maar ook 'sluiten': grenzen stellen betekent je kinderen helpen opgroeien en dat ze zich kunnen ontwikkelen. Dat betekent opvoeden.

via health.usnews.com

Mindaugas Danys/Flickr

Mindaugas Danys/Flickr

Maar wat zou er gebeuren als we geen grenzen zouden stellen? Ze zouden opgroeien zonder respect te hebben voor vader- of moederfiguren, worden brutaal, agressief, werken niet graag mee en raken snel gefrustreerd. Maar hoe kunnen we leren grenzen stellen zonder de situatie er erger op te maken? Hoe moeilijk het misschien ook is om in de praktijk te brengen, hieronder hebben we een aantal adviezen die misschien handig kunnen blijken.

1. Waarom: Leg duidelijk uit wat de regels zijn, zeg niet alleen maar "gedraag je netjes" maar "geef me je hand dan steken we de straat over" of "in de bibliotheek moeten we zachtjes praten." Je kunt je doel bereiken door het duidelijk uit te leggen.

pixabay.com

pixabay.com

2. Geef keuzemogelijkheden: geef hen verschillende mogelijkheden waarmee ze je zo goed mogelijk zullen gehoorzamen, bijvoorbeeld: "moet ik kiezen wat je aantrekt of wil jij dat doen?" Zo hebben ze het gevoel dat ze controle hebben over hun leventje. Je krijgt het altijd op tijd voor elkaar dat hij een dikkere trui aanheeft!

3. Wees streng: streng zijn betekent niet dat je hoeft te schreeuwen wanneer ze niet gehoorzamen, maar dat je ze ferm toespreekt en serieus aankijkt. Het betekent dat de belangrijke regels opgevolgd moeten worden. Als je hebt bepaald dat ze elke dag om 21:00 in bed moeten liggen, dan moet dat. 

pixabay.com

pixabay.com

5. Uitleggen: Waarom er grenzen zijn maakt het makkelijker om die te accepteren. Er zijn langdradige en moeilijke verhalen voor nodig maar gewoon: "geen andere kinderen bijten omdat je ze anders pijn zal doen." Onthoud "daarom niet" is geen reden.

6. Keur het gedrag af, niet je kinderen: wees niet kwaad op je kinderen, zeg niet "je bent stout" maar zeg "dat wat je doet is niet goed."

7. Houd sommige emoties in bedwang: wanneer je boos bent is er meer kans op schreeuwen en hardhandigheid. Probeer eerst rustiger te worden voordat je ze ergens op aanspreekt.

Onthoud: niet buigen voor hun driftbuien, wees duidelijk en liefdevol. Je zal zien dat je er nette en zelfstandige kinderen van krijgt.