We willen mooie groente en fruit maar dat gaat ten koste van tweehonderdduizend doden door bestrijdingsmiddelen

door Skip

28 Maart 2017

We willen mooie groente en fruit maar dat gaat ten koste van tweehonderdduizend doden door bestrijdingsmiddelen

Volgens de VN zijn er zo'n 200,000 doden per jaar door het massale gebruik van pesticiden waar de intensieve landbouwsector op draait. Hilal Elver en Baskut Tuncak, speciale gezanten van de VN, respectievelijk voor de sectie 'Recht op voedsel' en 'Giftige Stoffen,' stellen in hun rapport dat er niet zo gigantisch veel bestrijdingsmiddelen nodig zijn voor het kweken van gewassen en het voeden van de toenemende bevolking. Het rapport is voorgelegd aan de VN-raad van Mensenrechten in Genève.

publicdomainfiles.com

publicdomainfiles.com

Uitgaande van het rapport van de VN "is het een misvatting om te denken dat er een intensieve landbouwindustrie, die leunt op zware bestrijdingsmiddelen voor nodig is om een toenemende wereldbevolking te voeden." Als dit wel het geval was, dan zou het feit dat de toegenomen bevolking in de laatste vijftig jaar is toegenomen nergens op slaan:"de wereldbevolking is verdubbeld" staat er in het rapport. Moeten groente en fruit zo massaal bespoten worden? De geschatte 200,000 doden vinden plaats door directe vergiftiging. Het is ondenkbaar dat deze bestrijdingsmiddelen niet schadelijk zijn.

Ondertussen bij de multinationals in de sector...

Ondertussen bij de multinationals in de sector...

Wikimedia

De multinationals blijven glashard ontkennen, ook al zijn de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen wetenschappelijk bewezen (ze vervuilen het milieu, ze zijn dodelijk, veroorzaken problemen in ecosystemen, beperken de biodiversiteit, kortom geen kattenpis). Ze verschuilen zich achter een gebrek aan beleidsregels, die hen trouwens toelaat agressieve, onethische marketing toe te passen.

In het rapport valt te lezen:"zonder of met een minimum aan giftige chemische stoffen is het mogelijk om voedselrijke gewassen te kweken die gezonder zijn zonder het milieu te vervuilen of grondstoffen te verspillen." Dus waar wachten ze in godsnaam op?