Pocahontas was een van de vele indianen die werd mishandeld waarover Disney niets wenste te vertellen
In 1995 maakte Disney een animatiefilm waarin een beeldschone Amerikaanse indianenvrouw de hoofdrol speelde. Pocahontas en de Britse kolonist John Smith. Het was liefde op het eerste gezicht voor beiden, maar het laat zich makkelijk raden dat de werkelijke feiten ver af staan van het geromantiseerde verhaal in de tekenfilm. Het is zelfs algemeen bekend dat de westerse kolonisators met bruut geweld het land van de indianen binnentrok. Het is dus heel onwaarschijnlijk dat er een romance heeft kunnen ontstaan onder deze omstandigheden. Zo zijn de zaken werkelijk gegaan...
Pocahontas heette eigenlijk Matoaka, de lievelingsdochter van het opperhoofd van een machtige stam dat in een gebied woonde dat overeenkomt met het huidige Virginia.
Het eerste verschil met het Disneyverhaal is de leeftijd van het indianenmeisje: anders dan dat wij denken te weten was Pocahontas nog maar een kind toen ze voor het eerst John Smith ontmoette. Ze was waarschijnlijk acht of negen jaar oud. Je kunt dus moeilijk spreken van liefde.
Daar moet nog aan worden toegevoegd dat ze niet met John Smith trouwde hoewel hij wel erg veel interesse had in haar. We komen iets meer te weten over zijn ontmoeting met haar uit enkele brieven die hij heeft geschreven. Volgens de bronnen werd Smith ontvoerd door de krijgers van de stam en werd hij voor het opperhoofd gesleurd die de vader van het meisje was. Zij was het juist die hem redde van het geweld van het stamhoofd, een gebeurtenis die ook door Disney is meegenomen. Het is echter zeer aannemelijk dat de kolonist het verhaal heeft geromantiseerd.
Pocahontas werd later ontvoerd in 1613 door Britse kolonisten in ruil voor de vrijlating van enkele mensen die gevangen werden gehouden door de indianenstam
Pocahontas werd meer dan een jaar lang gegijzeld en het was in deze periode dat ze haar toekomstige Engelse echtgenoot leerde kennen. Het was niet John Smith zoals het Disneyverhaal gaat, maar juist John Rolfe, eigenaar van een tabakplantage. De man wist een compromis te sluiten met de indianenstam. De jongedame kon weer vrijgelaten worden mits ze zijn huwelijksaanzoek zou accepteren.
Het huwelijk tussen Pocahontas die de nieuwe naam Rebecca had gekregen en John Rolfe was het eerst bekende huwelijk tussen een Europeaan en een inheemse Amerikaanse
John Rolfe verwekte een kind bij haar dat Thomas heette. Het gezin vertrok richting Engeland om te laten zien aan de indianen hoe 'goed' de Engelse kolonies waren voor het Amerikaanse grondgebied. Rebecca was het concrete voorbeeld van een geciviliseerde inboorling en Rolf was de held die het christendom wist te brengen onder een heidens volk. Het vertrek betekende voor Pocahontas eigenlijk een afscheid van het land waar ze opgroeide, ze zou namelijk nooit meer terugkeren bij haar familie.
In Engeland kwam zij opnieuw John Smith tegen die nog verliefd op haar was. Wat er verder gebeurde na deze ontmoeting daar weten we niet veel van.
Haar korte leven kwam ten einde in een dorp in Kent op 21 maart 1617 toen ze 21 was. Er staat een herdenkingsmonument, een van de weinige bewijzen van een liefdesgeschiedenis die niet bepaald liefdevol was.
Veel mensen onder ons hebben een fijne herinnering aan het sprookje Pocahontas zoals dat door Disney is verteld. Het is echter goed om te weten dat sprookjes vaak niets te maken hebben met de werkelijkheid.