Waarom ballonnen niet opgelaten zouden mogen worden zou je zelf nooit hebben bedacht
Hoe vaak heb je dan wel met opzet of misschien per ongeluk een ballon opgelaten in de buitenlucht? Het is een tafereel dat tot de verbeelding spreekt: de ballon die tot grote hoogte stijgt, je blijft kijken totdat hij in het immense geheel opgaat. Maar heb je buiten dat poëtische momentje ooit wel eens nagedacht over de gevolgen? Waarschijnlijk niet, of niet echt. Ja, we weten best wel dat geknapte ballonnen weer landen op de grond, maar wat daarna gebeurt daar denk je niet over na. Balloons Blow is een vereniging die er alles aan doet om mensen te leren dat ze ballonnen oplaten over moeten slaan
De vereniging die zich inzet voor het niet oplaten van ballonnen in de lucht heeft deze flyer gemaakt.
De inhoud van de flyer lezen kan je nog verrassen. er staan namelijk veel consequenties op vermeld die het oplaten van ballonnen in de lucht met zich meebrengt en waar niemand van ons aan heeft gedacht. Dit is de lijst:
Ballonnen klappen, laat ze niet ontsnappen!
- Wanneer een ballon wordt opgelaten waait hij weg en zal hij uiteindelijk knappen of leeglopen en op de grond vallen om de aarde te vervuilen.
- Ballonnen kunnen duizenden kilometers afleggen en de meest ongerepte afgelegen plaatsen vervuilen. Wanneer dat gebeurt vormen ze een gevaar voor elk dier dat daarmee in aanraking komt.
- Vogels, walvissen, zeeschildpadden, dikhoornschapen en andere in het wild levende dieren en huisdieren zijn doodgegaan door ballons.
- Wanneer een dier een ballon doorslikt kan het zijn darmen afsluiten waardoor zij verhongeren.
- Zeeschildpadden en andere zeedieren verwarren ballonnen met kwallen.
- Linten en koordjes die soms aan ballonnen vastzitten kunnen ervoor zorgen dat ze verstrikt raken en sterven.
- Ballonnen worden ten onrechte verkocht als zijnde biologisch afbreekbaar. In ballonnen van latex zitten chemische stoffen waarvan het jaren duurt voordat die zijn afgebroken.
- Ballonnen gemaakt van mylar of folie kunnen voor gevaarlijke stroomuitval en brand veroorzaken. Het kan ook enkele jaren duren voordat ze zijn vergaan.
- Ballonoplatingen zijn populair geworden bij evenementen voor goede doelen, herdenkingen of bewustwordingscampagnes.
- Ballonnen die zijn gebruikt voor reclamedoeleinden worden vaak vrijgelaten - een verspilling voor elk bedrijf.
- Er zijn wetten voor ballonoplatingen in enkele landen zoals de V.S., Groot-Brittanië en Australië.
- Helium is een niet-vernieuwbare grondstof en zou moeten worden bewaard voor belangrijkere toepassingen.
- Er zijn veel duurzamere alternatieven die het milieu geen schade toebrengen. Voor herdenkingen kunnen er bomen worden geplant, bloemenperkjes worden aangelegd of vele andere dingen worden gedaan die levensbevorderend zijn en niet op de dood zijn gericht.
- Kies alsjeblieft voor producten die echt biologisch afbreekbaar zijn en bespaar jezelf die nutteloze acties waardoor de aarde alleen maar vervuild raakt.