Warm jij rijst op in de magnetron? Volgens artsen is het risico op vergiftigingen groot
PublicDomainPictures.net / Jimmy Tan/Flickr - CC BY 2.0
Er is niets mooiers dan teruggaan naar huis na je werk in de wetenschap dat je niet hoeft te koken omdat er nog restjes zijn van de dag ervoor. Ook mensen die ervan houden om zich uit te sloven in de keuken vindt het fijn om een maaltijd te hebben die klaar is binnen enkele minuten dankzij de magnetron. Van het eten dat onder koolhydraten valt is rijst toch het beste houdbaar wanneer je dat bijvoorbeeld vergelijkt met spaghetti. Vaak koken we altijd net wat meer en dan blijft er toch al gauw wat over dat dan uiteindelijk wordt opgegeten. Heb jij ook de gewoonte om al gekookte rijst weer op te warmen in de magnetron dan is er iets dat je moet weten om gevaarlijke voedselvergiftigingen te voorkomen.
via nhs.uk
Veel mensen vinden rijst lekker, sommigen vinden het een dag later nog lekkerder. Maar rijst eten die niet goed is opgewarmd kan voor ernstige problemen zorgen.
publicdomainpictures.net
Dit staat vermeld op NCSchoices de voornaamste Britse website over gezondheid. Daar valt te lezen dat deze voedselvergiftiging kan komen door een gewoonte die veel mensen hebben. Er wordt vooral nadruk op gelegd dat het niet zozeer het probleem is hoe de rijst wordt opgewarmd, maar juist hoe deze wordt bewaard in de tussentijd.
Hoe kan opgewarmde rijst leiden tot een voedselvergiftiging?
Jimmy Tan/Flickr - CC BY 2.0
Het is belangrijk om te weten dat rijst gemakkelijk besmet kan raken met de Bacillus Cereus, een bacterie die mensen kan vergiftigen. Voedsel raakt besmet wanneer dit langzaam afkoelt na het koken, vaak op kamertemperatuur.
Wanneer de rijst is blootgesteld aan een temperatuur die niet al te laag is, vermenigvuldigen de sporen van de bacillen zich en gaan gifstoffen produceren. Deze sporen veroorzaken braken en diarree. Wat je hier uit op moet maken is hoe langer het eten buiten de koelkast staat des te meer het besmet zal zijn.
De verschijnselen die volgen op vergiftiging met de Bacillus Cereus zijn vergelijkbaar met die van stafylokokken. Misselijkheid en braken kan van een tot vijf uur na het eten van de rijst optreden en kan tot wel 24 uur aanhouden.
Hier volgen adviezen voor het veilig eten van rijst:
Pixabay
Op de site NHSchoises staan ook enkele tips voor het veilig eten van rijst die niet is besmet met bacteriën.
- Altijd proberen rijst te eten direct nadat het gekookt is
- Als dat niet kan, laat het dan snel afkoelen (binnen een uur)
- Bewaar het in de koelkast als het eenmaal is afgekoeld, niet langer dan maximaal een dag.
- Als je de rijst opwarmt in de magnetron, zorg er dan voor dat het goed heet is en dat het bord dat ook is.
- Warm de rijst niet vaker dan een keer op.
Als je de rijst na het koken verwarmt kunnen de bacteriën worden gedood, maar het moet volledig en overal warm zijn en hoge temperaturen bereiken. Daarom is het sterk af te raden rijst slechts een beetje lauwig op te warmen, ook hebben veel mensen het graag zo. Jammer genoeg kunnen magnetrons (ook niet die van de laatste generaties) eten niet gelijkmatig verwarmen en is het raadzaam extra goed op te letten. Een tip: schep de rijst dan vaker om.
We staan er vaak niet bij stil hoe schadelijk voedsel kan zijn wanneer het niet goed bewaard of bereid wordt, maar vergeet niet dat vergiftigingen - het merendeel gaat binnen een paar dagen over - in enkele gevallen je lichaam permanente schade kunnen toebrengen.
Ook in restaurants bestellen we alleen rijst wanneer we er zeker van zijn dat de kwaliteit van de ingrediënten goed is en hoe ze zijn bereid. In veel keukens is het normaal dat er grote hoeveelheden rijst wordt gekookt en het pas te kruiden wanneer het wordt besteld.
Eten is een genot en we moeten er alles aan doen dat dit zo blijft!