Wetenschappers ontdekken dat een larvensoort plastic afval kan afbreken
Denk eens even goed na over plastic bestek. Hoe vaak wilden we dat liever gebruiken zodat we niet hoeven af te wassen en het gewoon weg kunnen knallen? Jammer genoeg is het materiaal waar ze van zijn gemaakt moeilijk te verwerken en te recyclen. Wanneer dat in onze leefomgeving terechtkomt blijft het tientallen jaren voor vervuiling zorgen. Plastic vorken en messen zijn natuurlijk maar een klein deel van het veel grotere probleem van plastic materiaal dat zich ophoopt. Het gaat inmiddels om tonnen afval dat elk jaar in zee terechtkomt. Een indrukwekkende hoeveelheid als probeert voor te stellen hoeveel dat is.
Al jaar en dag houden experts zich bezig met dit onderwerp in de zoektocht naar een oplossing en de mensen van het onderzoekscentrum van de Stanforduniversiteit hebben er een die interessant is.
Deze kleine beestjes kunnen polystyreen, het plastic waarvan wegwerpbestek is gemaakt, opeten.
Volgens de onderzoekers van de afdeling Civiele bouwkunde en Milieu van Stanford hebben deze maden van een type kever dat zich in een larvestadium bevindt een bepaalde aantal micro-organismen in hun ingewanden zitten die in staat zijn om het plastic dat ze eten af te breken. Het is een revolutionaire ontdekking omdat tot nu toe polystereen niet als niet biologisch afbreekbaar was.
"Onze ontdekking opent een weg die belangrijk is voor het globale plasticvervuilingsprobleem" aldus Wei-Min Wu, een van de onderzoekers.
In het lab is waargenomen dat 100 larven tussen de 34 en 39 milligram aan polystereen hebben verorberd in 24 uur. Uit de vertering ontstaat sowieso koolstofdioxide en kan de ontlasting worden gebruikt voor de bemesting van landbouwgrond aldus de bezoekers. Een aantal tests hebben geen verschillen tussen de larven aangetoond die werden gebruikt voor de experimenten en de gewone larven die een normaal dieet kregen.
Bij vorige studies viel waar te nemen hoe sommige larven plastic konden verteren. Echter, het onderzoek van Stanford blijkt bijzonder interessant te zijn omdat de kevers zijn gevonden die polystereen kunnen desintegreren, een materiaal dat lastig af te breken is.
Nu wordt er gezocht naar een zeewatervariant van deze kever zodat de tonnen plastic die volop in zee drijft kan worden afgebroken
Vergeleken met de hoeveelheid plastic er elk jaar wordt weggegooid lijkt het verwerkinsgvermogen van de beestjes niet al te fantastisch. Hoe dan ook zal een uitgebreider onderzoek naar het organisme van deze beestjes wetenschappers helpen nieuwe enzymen te isoleren die het afbreken van plastic in gang kunnen zetten.
Met dit onderzoek is er pas een stap gezet in de richting op een pad dat veel breder is. Op de eerste plaats moet worden uitgezocht wat de effecten zijn van zoveel plastic op deze beestjes en moeten de gevolgen die dit heeft voor de voedselketen worden uitgestippeld. Ook moet er niet worden vergeten dat de beestjes tijdens het knagen ook door andere roofdieren kunnen worden opgegeten.