Velen van ons hebben last van dysthymie zonder het te weten. Leer hoe je het kan herkennen

door Skip

10 April 2017

Velen van ons hebben last van dysthymie zonder het te weten. Leer hoe je het kan herkennen

Depressie is een psychologische aandoening die veel voorkomt en moeilijk het hoofd te bieden is, vaak omdat we ons alleen voelen en vooral ook niet begrepen. Vaak lijden we eraan zonder dat we het doorhebben of het willen toegeven. Maar depressie verschijnt niet slechts in een enkele vorm die bij iedereen hetzelfde is. De meest ernstige vorm lijkt een beetje op het punt waar je gekomen bent als je diep in de put zit en zo in je leven is dat het negeren hiervan echt heel moeilijk wordt. De lichtste vorm hiervan die dysthymie heet, is een veel onopvallendere vorm en die veel vaker voorkomt dan je zou kunnen denken.

Dysthymische wanorde

Dysthymische wanorde

pixabay.com

Het besef dat je aan dysthymie leidt kan een tijdje op zich laten wachten, vooral omdat de kenmerken worden gekoppeld aan het karakter of iemand zijn manier van doen waardoor we geen maatregelen kunnen nemen en voor onszelf kunnen zorgen. Ja dit is echt zo omdat het allemaal bij onszelf begint: we hebben vaak de neiging om ons af te sluiten voor wat we voelen, we negeren ze in de overtuiging dat we geen hulp nodig hebben, laat staan van een therapeut. Niets is verkeerder dan dit want zo raken we gewend aan somberheid, de angst en de slechte gevoelens die zich wortelen in ons dag na dag. Volgens dr. Claudio Mencacci van de afdeling Neurowetenschappen van het Fatebenefratelli-ziekenhuis in Milaan zegt in een interview dat deze gewenning onze sociale contacten en onze baan in gevaar kan brengen.

Dysthymie kent echter zijn hele eigen reeks aan symptomen die, als ze eenmaal zijn ontdekt, kunnen worden behandeld.

pixabay.com

pixabay.com

Volgens de Harvard Medical School is somberheid het eerste symptoom, een mistroostigheid en pijn die minstens twee jaar lang aanhoudt. Andere symptomen die kunnen optreden zijn slapeloosheid of overmatig veel slapen, een gebrekkige/grote eetlust, weinig zelfvertrouwen, gevoelens van onzekerheid, het idee hebben dat je niet goed genoeg bent, zelfonderschatting, ondoelmatig en verder concentratieproblemen en moeite met het nemen van beslissingen, vermoeidheid en weinig energie. Doorgaans zijn deze symptomen niet tegelijkertijd aanwezig en zijn minder sterk dan bij depressie het geval is.

Wat te doen?

Gewoon contact opnemen met een psychotherapeut en een gesprek aanvragen (vaak gratis).
Cognitieve gedragstherapie blijkt goede effecten te sorteren in de behandeling van dysthymie, maar ook systeemtherapie zijn positieve resultaten behaald. Ook bepaalde meditatievormen en mindfulness kunnen helpen bij het verdragen van dysthymische gemoedstoestanden.

Maak je geen zorgen en laat je niet bang maken door al deze benamingen (het zijn maar woorden!), als het niet goed gaat wil dat niet zeggen dat dat altijd zo blijft. Maar jij bent degene die actie moeten ondernemen.