Er is een perfect anticonceptiemiddel voor mannen dat echter niemand wil produceren omdat HET WERKT
Er is een anticonceptiemethode voor mannen bedacht dat alles in huis heeft om het betere middel te worden dan wat vandaag verkrijgbaar is. De ontdekking is uitgewerkt door een Indiase biomedisch technicus die al jaren aan het product werkt. De dingen lopen echter niet zo gesmeerd als het zou moeten voor nieuws dat zo revolutionair is. Het probleem is dat Dr. Sujoy Guha een duidelijk "Nee bedankt" te horen heeft gekregen van Amerikaanse farmaceutische bedrijven. Hij wendde zich als eerste tot hen in de zoektocht naar investeerders. De afwijzing heeft niets te maken met het feit of zijn product wel goed werkt: het is juist afgewezen omdat het werkt.
De kwestie is voer voor gesprek over de wereld van mannen en die van vrouwen. Het schijnt dat mannen liever niet willen dat dit middel wordt geproduceerd.
Daniela Alejandra Robles | commons.wikimedia.org
De RISUG, zo heet de techniek, is effectief, veilig voor de gezondheid, niet permanent en betrouwbaar. Het is een vloeistof dat sperma, dat normaal gezien een negatieve lading heeft, nu een positieve lading krijgt en dus niet geschikt voor bevruchting. Het middel wordt via een injectie toegediend en blijft 10 jaar lang actief en kan weer ook weer op dezelfde manier ongedaan worden gemaakt. In India kregen 540 mannen vrijwillig het middel toegediend en dertien jaar later bevestigen zij dat het goed werkt.
Er is niets waardoor RISUG niet door de tests zou kunnen komen: het is 98% betrouwbaar, even goed als een anticonceptiemiddel, er hoeft niet dagelijks een pil te worden geslikt zoals dat voor vrouwen wel het geval is; de bijwerkingen daarvan zijn ook niet altijd zo fijn voor hen die dat doen. Voor mannen bestaat er een soortgelijke methode, de vasectomie, maar dan heb je het echt over operaties.
Het midddel is niet het probleem, maar in de mentaliteit van mannen en vrouwen. In het merendeel van de gevallen zijn het niet de mannen die zich druk maken over anticonceptie, maar vrouwen. In 60% van de vaste relaties nemen vrouwen de verantwoordelijkheid op zich en slikken de pil of bedienen zich van andere moderne methoden, die vaak een dosis hormonen als basis hebben.
Farmaceutische bedrijven geven er liever de voorkeur aan om profijt te halen uit de verkoop van anticonceptiemiddelen voor vrouwen in plaats van dat ze ook voor mannen een middel op de markt brengen. Het is allesbehalve vanwege het kostenplaatje aangezien er uit vele hoeken een groot succes zien in RISUG, mocht het worden goedgekeurd.
De uitvinder van het middel Sujoy Guha vraagt zich als eerste af waarom het voorkomen van zwangerschap iets is waar alleen vrouwen verantwoording voor moeten dragen.
Denk je niet dat het de normaalste zaak moet zijn, gezien de tijd waarin we nu leven, dat mannen ook een anticonceptiemiddel mogen gebruiken? Iedereen zou zelf mogen bepalen of ze het willen gebruiken, maar het feit dat het niet eens beschikbaar is moet al tot veel nadenken stemmen.