Blauwe plekken komen niet zo maar uit het niets, het is een manier van je lichaam om je te waarschuwen
We weten heel goed dat we blauwe plekken krijgen als we iets kneuzen, doorgaans wanneer we ons stoten. De blauwe plek of met een ander woord hematoom genoemd zijn bloedophopingen die in een huidlaag ontstaan nadat bloedvaten zijn opengegaan. Maar als we een blauwe plek zien maar geen flauw idee hebben wanneer we die wel niet opgelopen moeten hebben, dan heeft dat helemaal niets te maken met ons geheugen dat niet goed werkt. Fysieke pijn vergeet je namelijk niet zo gauw. Mocht je zoiets overkomen, let dan op je lichaam: het kan niets ernstigs zijn of het kan een teken zijn dat er iets niet in orde is.
Dit zijn de mogelijke oorzaken van (stoten uitgesloten) blauwe plekken:
1) Infectie: er kan een besmetting aan de gang zijn in je lichaam omdat er een teveel aan gifstoffen in je bloed zit die blauwe plekken kunnen laten ontstaan.
2) Vitaminetekort: Als ons eetpatroon niet goed is kunnen we te maken krijgen met vitaminegebrek (vitamine B, C, A, D of foliumzuur). Een manier van je lichaam om dit aan te geven is door middel van blauwe plekken.
3) Leeftijd: In de loop der tijd wordt je huid dunner en neemt de kans op blauwe plekken toe.
4) Bloedziekten: Enkele aandoeningen veroorzaken stollingsproblemen zoals bij hemofilie, bloedplaatjestekort, lupus, cirrose, leukemie of de ziekte van Kahler. Daarom is het goed om plekken die plotseling verschijnen op je lichaam in de gaten te houden zodat deze ziektes niet te laat worden ontdekt.
5) Vermoeidheid: Het is mogelijk dat je tijdens bewegen of fysieke inspanning je spieren te zwaar worden belast. Dit kan mogelijk ertoe leiden dat haarvaten scheuren en er bloed terechtkomt in de huidlagen.
6) Diabetes: Bij diabetes kunnen er donkere plekken op de huid verschijnen die vaak worden verward met blauwe plekken maar dat zijn het niet; het zijn gewoon zichtbare aanwijzingen die duiden op insulineresistentie.