Irriteert je het geluid dat er gemaakt wordt wanneer iemand aan het kauwen is? Dan heb je last van deze aandoening
Heb je ooit wel eens geërgerd aan iemand die te luidruchtig zijn soep naar binnen slurpte of op zijn broodje kauwde? Merk je dat jouw manier van reageren hierop verschilt van de reacties van anderen? Dan kun je last hebben van misofonie. Dit is de naam van de aandoening die een versterkte emotionele reactie hebben wanneer ze geluiden horen die binnen een bepaalde categorie vallen. Opnieuw is het weer de vraag na jaren van discussie of het echt wel een stoornis is; het is echter aangetoond dat er iets anders is bij mensen die hier last van hebben.
via time.com
Misofonie houdt in dat je een aantal geluiden niet kunt verdragen, zoals gehijg, gekauw, gefluit of gegaap.
Bruce Tuten | commons.wikimedia.org
Wie hier last van heeft merkt dat hij of zij overdreven reageert op deze geluiden. In de minst erge gevallen is er sprake van een rusteloosheid, een nerveus gevoel of irritatie. In de ergste gevallen daarentegen worden mensen gegrepen door angst krijgen paniekaanvallen en een behoefte om met geweld te reageren.
Lang is misofonie beschouwd als iets dat bij iemands karakter hoorde, maar een nauwkeuriger onderzoek heeft opheldering gebracht dat er eigenlijk wel een verschil is aan te wijzen ten opzichte van iemand die het niet heeft.
Onderzoekers hebben bevestigd dat mensen die lijden aan deze aandoening een afwijking hebben in de frontaalkwab van de hersenen. De hersenactiviteit in dit gebied van de hersenen is anders dan bij een gezond persoon wanneer zij de zogenaamde trigger sounds horen oftewel zich herhalende geluiden die een reactie uitlokken. Wat afwijkt is de emotionele reactie die volgt op dat soort geluiden. De hartslag gaat omhoog en er ontstaan angstgevoelens. Mensen met misofonie hebben niet alleen een onaangenaam gevoel, in het slechtste geval kan er worden gehandeld naar dit ongemakkelijke gevoel en kan de veroorzaker van het irritante geluid verbaal of fysiek geweld worden aangedaan.
Wetenschappers hebben verder ontdekt dat deze stoornis zich overwegend tussen het negende en dertiende levensjaar ontwikkelt, vaker bij meisjes en vrouwen.
Dat het als stoornis is aangemerkt en dat ook de plek waar de afwijking vandaan komt bekend is, is heel belangrijk voor een behandeling in de toekomst, want de ernst van de situatie van de persoon die ermee moet leven moet niet worden onderschat. Angst voelen en grote stress hebben omdat iemand maar gewone geluidjes maakt die overal te horen zijn kan je leven diepgaand beïnvloeden. Veel mensen gaan uiteindelijk apart zitten tijdens de maaltijden, of worden kribbig en vermijden drukke plekken. Door deze ontdekking zal het makkelijker te genezen zijn of te behandelen.
Heb jij het vermoeden dat je aan misofonie lijdt? Luister dan naar deze video en let op wat je voelt: een te sterke reactie kan een teken zijn van lichte misofonie. Als je echter denkt dat deze stoornis teveel van je leven in beslag neemt, praat er dan over met je huisarts, hij weet je te zeggen met welke specialist je contact moet opnemen.