Kanker opsporen jaren voordat je het krijgt, maar door het kostenplaatje is het buiten bereik

door Skip

21 April 2017

Kanker opsporen jaren voordat je het krijgt, maar door het kostenplaatje is het buiten bereik

Dit is de basisaanname: kanker doodt mensen omdat wij het de tijd geven daarvoor. Met deze woorden kondigde een beroemd oncoloog en hematoloog Patrizia Paterlini-Bréchot de test aan die door haar team van onderzoekers is gemaakt. Het heet ISET (Isolation by Size of Tumor Cells, Isolatie aan de hand van tumorcelgrootte), en het is een hulpmiddel waarmee vroegtijdig de ontwikkeling van gezwellen kunnen worden voorspeld. Het vaccin is al een tijdje verkrijgbaar, maar het kost veel geld en wordt niet vergoed door de verzekeraar. 

"Ik zou het graag iedereen gratis willen geven."

"Ik zou het graag iedereen gratis willen geven."

YouTube/TEDx Talks

De oncologe Paterlini-Bréchot is een Italiaanse die is neergestreken in Frankrijk heeft deze test ontworpen door de vondsten van haar collega's als startpunt te nemen. Het is een wetenschappelijk middel waarmee met zekerheid op histologisch niveau tumorcellen kunnen worden gespot, lang voordat er een kankergezwel gaat ontstaan, het ziet als het ware de kleine dochtertjes van de cel waar de tumorvorming begint. Momenteel wordt de test gebruikt bij patiënten bij wie al tumoren zijn vastgesteld, maar wie bereid is om een informatieplicht te ondertekenen (d.w.z. toestemming geven voor de behandeling) en 486 euro op te hoesten die niet wordt vergoed door de verzekeraar, kan de test laten doen.
De effectiviteit van de test wordt onderstreept door verschillende onafhankelijke wetenschappelijke publicaties, maar deze arts let heel goed op waar de financieringsvoorstellen vandaan komen. Dit is haar levenswerk dat ze ook zonder problemen gratis zou willen verspreiden, en absoluut niet zou willen dat het in handen komt van mensen die het zouden gebruiken om de resultaten te beïnvloeden.
Zoals de oncoloog zelf al aangeeft moet er, op het moment dat er tumorcellen zijn gevonden, worden gezocht naar het orgaan dat daarbij betrokken is met behulp van de standaard onderzoeksmethoden (röntgenfoto's, MRI's enz.). Maar de hoop is natuurlijk toch erop gevestigd dat ISET kan worden benut bij het lokaliseren van de tumor zodat daarmee kostbare tijd te winnen is en direct een behandeling gestart kan worden.