Sponzen zijn broeihaarden voor bacteriën en schimmels: als je niets doet dan zijn dit de risico's die je loopt
Het nemen van een douche is een gevaarlijkere aangelegenheid dan je in de eerste instantie zou denken. Dit fijne ontspanningsmoment brengt onvermoede gevaren met zich mee. Nadat we het al eens eerder hebben gehad over de juiste watertemperatuur en over mensen die geen zeep meer willen gebruiken, zetten we vandaag voor jou de risico's op een rijtje wat er gebeurt als je niet regelmatig de spons waarmee je je wast, regelmatig omwisselt...
Sponzen zijn kwetsbare dingen
De sponzen die we gebruiken om onze lichamen mee schoon te maken zijn broeihaarden waar bacteriën bijzonder graag vertoeven. Wanneer we de spons na het douchen in het bakje laten liggen of op de rand van de badkuip, dan geven we hen alle mogelijkheid om zich te vermeerderen. Alle dode cellen die we van ons lichaam verwijderen blijven in de structuur van de spons zitten en breiden zich met gemak uit, vooral wanneer de spons nat is. Uit een onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de bacterie Pseudomonas aeruginosa in de eerste 24 uur na gebruik van de spons op exponentiële wijze toeneemt in aantal, waardoor het risico op aandoeningen die het kan veroorzaken, groter wordt (vooral aan de luchtwegen, huid en urinewegen). Andere problemen die een te grote hoeveelheid bacteriën kunnen veroorzaken zijn ontstoken haarzakjes, iets dat doorgaans vanzelf overgaat, maar als het na drie dagen nog zo is, dan moet je naar de dokter. Wat je ook niet mag vergeten is dat onder die omstandigheden ook schimmels ruim baan krijgen om te ontstaan, en zoals je misschien al weet zijn die helemaal niet gezond voor ons, en vooral niet voor onze luchtwegen.
Zorg er dus voor dat je je spons regelmatig goed reinigt (het enige wat je hoeft te doen is hem in een badje met water en azijn te leggen) en ongeveer eens in de twee maanden een nieuwe spons te kopen. Nadat je hem dan gebruikt hebt, moet je hem zo ophangen dat het water eruit kan lopen zodat 'ie snel kan drogen.