Telefoon op 'T nachtkastje of altijd in de broekzak? Is het nou werkelijk slecht voor je gezondheid?
Een gerechtshof in Italië heeft een precedent geschapen. Er is voor de eerste keer erkenning gekomen voor een verband tussen tumorgroei en het langdurig gebruiken van mobiele telefoons. In de zaak die werd voorgelegd aan de rechters is er een schadevergoeding toegekend aan een werknemer die voor zijn werk drie uur per dag een mobiele telefoon moest gebruiken zonder voorzorgsmaatregelen.
Het oorzakelijk verband tussen het gebruik van dergelijke apparaten en het ontstaan van tumoren is nog niet wetenschappelijk aangetoond, advies inwinnen van experts over deze "gewoonte" kan van pas komen in het goed omgaan met dergelijke apparaten.
Is je telefoon in je zak steken of op het nachtkastje leggen slecht voor de gezondheid?
Een onderzoek dat tot dusver het grootste is op dit gebied en is gepubliceerd door het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek is afgesloten met het volgende commentaar:"Over het algemeen is er geen toename waargenomen van het risico om hersentumoren of meningiomen te krijgen door het gebruik van mobiele telefoons. Er zijn gegevens voorhanden die suggereren dat er een grotere kans is op het krijgen van deze tumoren wanneer er sprake is van extra blootstelling [ aan elektromagnetische velden en straling, .red], maar het was niet mogelijk om daarmee een causaal verband aan te wijzen." Het werd echter ook duidelijk gemaakt dat er meer onderzoek naar moest worden gedaan. Een tijdje na het onderzoek heeft het Agentschap elektromagnetische straling op de lijst van gezet van factoren die mogelijk kanker veroorzaken.
Het verwarmende effect van de stralen, al is het erg beperkt, kan hoe dan ook effect hebben op de structuur van onze hersenen; er zijn dan ook mensen die zeggen: vertrouw op je gezonde verstand. Gezien de hitte die vrijkomt wanneer we telefoontjes plegen, is het misschien beter om een koptelefoon te gebruiken, ook wanneer je niet handsfree hoeft te zijn, en de gesprekken niet al te lang te laten duren. Wat de wifi en de telefoon op het nachtkastje betreft, heerst de opvatting dat je zulke risico's niet loopt, als wel het risico op de gedachte te hebben voortdurend email en sociale netwerken te controleren.