Dit dier "Verandert" In een plant om te overleven bij gebrek aan zuurstof
Maak je geen zorgen, dit is geen film met superhelden van Marvel en het is ook geen metamorfose zoals een man die in een wolf verandert. Het beest zal niet plotseling veranderen in een plantje. Het is slechts "een" van de (voor nu unieke) eigenschappen van naakte molratten die in staat zijn om van stofwisselingsmethode te veranderen.
De molrat is de enige in zijn soort (Heterocephalus), een knaagdier dat in volle, ondergrondse kolonies leeft (net als mieren) en zijn ongeveer 12-13 centimeter lang en wegen 30 á 35 gram (de koningin is hierop een uitzondering die 50 tot 80 gram weegt, in buitengewone gevallen).
De bijzonderheid van de naakte molrat begint al bij het feit dat het een koudbloedig dier is, een toestand die uitzonderlijk is voor een zoogdier. Hij kan niet zijn lichaamstemperatuur regelen en heeft een bijzondere leefomgeving nodig (ongeveer 30 °C). Verder lijkt hij behoorlijk bestand te zijn tegen tumoren en is hij ongevoelig voor pijn. Maar wat dit dier echt uniek maakt is zijn fysiologische reactie op zuurstofgebrek: alle zoogdieren (mensen inbegrepen) sterven na enkele minuten wanneer ze geen zuurstof meer krijgen. Deze knaagdieren weten echter uren achter elkaar te overleven door in een soort lethargische coma te raken waarbij ze hun energie gaan halen uit fructose (suikers) zoals planten dat doen! Ze ondergaan echt een metabolische verandering die als vanzelf weer wordt teruggedraaid wanneer ze weer zuurstof binnenkrijgen.
Deze eigenschap is totaal uniek en kan een beginpunt zijn voor onderzoek naar bescherming tegen sterfte van de hersencellen wanneer mensen een hartaanval of beroertes hebben.