De houdbaarheidsdatum kan een leugen zijn: zo kom je erachter of iets nog te eten is
In ontwikkelde landen blijft voedselverspilling een van de grootste problemen in tegenstelling tot de armste landen waar dagelijkse kost nog niet zo vanzelfsprekend is. Elke dag wordt er een enorme hoeveelheid afval geproduceerd dat niet zou hoeven. een manier om zulke verspillingen tegen te gaan is anders aan te kijken tegen de houdbaarheidsdatums van de producten die we kopen. Het is niet altijd zo dat je na die datum iets niet meer kunt eten. Afhankelijk van wat het is kunnen we het gewoon nog veilig eten.
Omslagfoto: viZZZual.com/Flickr
Melk en zuivelproducten
ProjectManhattan/commons.wikimedia.org
Los van de houdbaarheidsdatum is de manier waarop je een product bewaart bepalend. Als je een melkpak in de koelkast hebt gezet (met een temperatuur van 0°C) dan is het zeer waarschijnlijk dat je het nog kan gebruiken na een week. De negenproef doe je natuurlijk altijd nog met je neus. Open de verpakking: ruik je een zure lucht dan is het niet goed meer om te drinken.
Ook yoghurt kan langer worden bewaard voorbij aan de houdbaarheidsdatum. Kijk en ruik altijd even om te kijken of het nog echt goed is. Maak je geen zorgen om het laagje vocht dat waarschijnlijk aanwezig zal zijn, dat zijn gewoon de eiwitten die zijn gescheiden van de massa.
Wat kaas betreft is er een groot verschil tussen zachte soorten, minder gerijpte varianten en harde kazen. Kaas die langer is gerijpt zijn massiever. De schimmel die ontstaat kan je er dan makkelijk afschrapen en de rest opeten (als het bedorven gedeelte klein is!). Als het een zeer zachte kaas betreft, gooi het dan in zijn geheel weg als er schimmel op zit, waarschijnlijk zit het dan in de hele kaas.
Eieren
Probeer je opa en oma maar wijs te maken dat eieren een houdbaarheidsdatum hebben! Velen van hen bewaren waarschijnlijk de eieren nog altijd buiten de koelkast. De watertest is de manier om uit te vinden of ze nog te eten zijn.
Vul een schaaltje of iets dergelijks met water en dompel daar de eieren in: als ze blijven drijven zijn niet goed meer: zinken ze, dan zijn ze nog wel goed.
Bloem en granen
Alex Proimos/commons.wikimedia.org
Als de verpakking nog intact is kan je het nog eten maanden nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Als het echter al open is kunnen er insecten als meelkevers, motten of andere minuscule beestjes in zitten die granen en bloem kunnen besmetten
Sla
Voor verse producten bestaat er niet echt een houdbaarheidsdatum, voor de verpakte varianten echter wel: in de slazakjes kan de vochtige omgeving de groei van bacteriën stimuleren, daarom is het goed om elk blaadje te inspecteren. Gooi alle rotte blaadjes weg die niet meer goed zijn behalve de groene blaadjes. Was ze onder stromend water alvorens ze te eten.
Vlees
De kleur van het vlees geeft het beste aan hoe het staat met de kwaliteit ervan, niet de houdbaarheidsdatum. Volg vooral je instinct. Als het zacht en plakkerig is geworden dan kan het betekenen dat het al is gaan bederven. Beter loop je geen risico!
Vergeet niet dat vlees invriezen een uitstekende methode is om de tijd stop te zetten. Dan heb je na een tijdje altijd nog vlees dat nog goed is om te eten.