Een groep forensisch wetenschappers laat het echte gezicht van Jezus zien
In het collectieve beeld dat iedereen in de wereld heeft over het gezicht van Jezus, is het nog altijd het gelaat van een blanke man, met licht getinte huid. Eeuwen aan kunst en oppervlakkige raskenmerken waarmee hij is weergegeven zijn zeker niet makkelijk te "verwijderen." Er zijn zelfs mensen die het nooit als waarheidsgetrouw hebben bestempeld, zowel wat gelaatstrekken als huidskleur betreft. Richard Neave, medisch tekenaar, heeft zijn tanden gezet in de lastige opdracht om met behulp van de computer te kunnen achterhalen hoe hij er werkelijk uitzag.
Keith Kasnot/National Geographic
Richard Neave, medisch tekenaarexpert van de Universiteit Manchester heeft begrepen dat forensische technologieën die doorgaans worden gebruikt om misdaden op te lossen, ook konden worden gebruikt om te kunnen achterhalen hoe Jezus er daadwerkelijk uitzag.
Samen met een team Britse onderzoekers en Israëlische archeologen heeft hij het zeldzame bewijs van Jezus' lichaamsbouw als startpunt genomen die zijn te vinden in de heilige geschriften, in het bijzonder die in het evangelie volgens Mattheus. Vervolgens is hij gaan zoeken naar schedels in het gebied rondom de stad Jerusalem. Jezus was een Jood uit Galilea en een goed deel van zijn leven beroepen heeft uitgeoefend zoals timmerman. Dit is de aanname (die niet bevestigd en omstreden is) waar vanuit Neave werkt. Hij heeft drie schedels uit Jezus' tijd gebruikt die bijzonder goed bewaard zijn gebleven en heeft er een CT-scan van gemaakt.
De röntgenfoto's zijn ingevoerd in een programma waarin er al gegevens staan over mensen uit die tijd en verband houden met de schedels wat betreft enkele belangrijke kenmerken van een Joodse man, zoals bijvoorbeeld de dikte van zijn huid in het gezicht. Hieraan zijn ook de kenmerken toegevoegd die toepasbaar zijn op mensen die hetzelfde beroep hadden als Jezus, zijn beroep als timmerman bijvoorbeeld (maar ook hier zijn er verschillende definities van) en lichaamsbouw en huid die getekend was door de zon. Wat daarna volgde was een reconstructie in 3D die als werkelijke basis diende om Jezus zijn werkelijke gezicht weer te geven.
Om te kunnen bepalen welke kleur haar en huidsoort hij had, heeft het team teruggegrepen op illustraties uit de eerste eeuw. Ze hebben hieruit afgeleid dat hij naar alle waarschijnlijkheid donker, kort krullend haar en een baard had, zoals dat in overeenstemming was met de gebruiken van zijn volk.
Neave's reconstructie is onderhevig geweest aan veel kritiek, maar voor hem en vele anderen is het de meest authentieke weergave die tot nu toe gemaakt is, namelijk van iemand die van dezelfde afkomst is en leefde in de tijd van Jezus.