Een automonteur vindt een hulpmiddel uit dat de verlostang vervangt: zo werkt 'Ie
Elke dag krijgen we enthousiaste berichten vanuit de medische en technologische sectoren. Jaren onderzoek dat zijn vruchten afwerpt, experimenten en geldinzamelingen. Achter deze vondsten en uitvindingen zitten vrijwel altijd deskundigen, beroepsmensen binnen een bepaalde sector waarbinnen zij al hun kennis die ze hebben in praktijk brengen. Ook het verhaal van vandaag dat we gaan vertellen gaat om een innovatie op medisch gebied, maar wat het uniek maakt in zijn soort is dat de uitvinder een Argentijnse automonteur is die door een geniale inval, zijn apparaat aan het bespreken is met artsen en gynaecologen van over de hele wereld welteverstaan.
via ncbi.nlm.nih.gov
Een van de complicaties die kunnen optreden tijdens een natuurlijke bevalling is dat de foetus niet door de baarmoederhals heen komt.
Dit kan komen doordat de samentrekkingen niet intens genoeg zijn of dat de foetus in een slechte houding ligt. Medisch personeel kan op dit moment besluiten om in te grijpen met enkele medische instrumenten, waaronder de verlostang en de vacuümpomp die vandaag nog beschikbaar zijn. De eerste is een van die hulpmiddelen die er al heel lang zijn, maar zeer veel kritiek krijgt omdat het zo gemakkelijk schade kan toebrengen aan de baby. De pomp kan je beschouwen als een doorontwikkeling van de verlostang; het is een veel veiliger apparaat, maar vergt training en ervaring.
Beide methoden hebben een risicomarge, daarom wordt er alleen in extreme gevallen een beroep op gedaan. De oplossing waarmee een Argentijnse automonteur is gekomen kan echter een natuurlijke bevalling behoorlijk wat makkelijker maken.
De Argentijnse monteur Jose Odon kreeg de geniale inval toen hij werd uitgedaagd door een van zijn vrienden om een beroemde goocheltruc te doen.
De truuk is om een kurk uit de fles te halen zonder de fles zelf kapot te maken. Hij wist niet hoe hij dat voor elkaar moest krijgen, dus liet een vriend het hem zien. Om hem eruit te krijgen moet je een plastic zakje in de fles wurmen zodat wanneer je lucht in de fles blaast dat je dan ook de kurk eruit kunt halen.
Het ding dat Odon heeft bedacht werkt op dezelfde manier: vergeleken met de vacuümpomp is de druk die op het babyhoofdje wordt uitgeoefend een stuk minder.
The World Health Organization Odon Device Research Group
Odon kreeg het idee toen hij bij de geboorte was van zijn kleindochter. Hij dacht dat een soortgelijk apparaat alle vrouwen zou kunnen helpen bij de geboorte van hun kind wanneer deze er moeite mee had om eruit te komen.
Vergeleken met traditionele hulpmiddelen is het Odon apparaat goedkoper en kan het ook worden gebruikt in ontwikkelingslanden
Er is geen training nodig vooraf, zo zijn de foutmarges in gebruik zeer klein. Toen het nut van zijn uitvinding werd ingezien werd hij door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgepikt die de productie van zijn hulpmiddel op grote schaal wil gaan promoten.
Het feit dat een automonteur binnen korte tijd in het bijzijn van beroemde gynaecologen en artsen mag spreken is niet iets wat je elke dag hoort. Dit leert ons maar weer dat iedereen zijn steentje kan bijdragen, ook een onbekende monteur uit Argentinië!
Mis de video niet waar Jose Odon niet alleen de goocheltruc laat zien maar ook de buitengewone uitvinding die daarop volgde!