Kinderen: 5 tips die ouders kunnen helpen dat ze gehoorzamen zonder te schreeuwen

door Skip

07 Juni 2017

Kinderen: 5 tips die ouders kunnen helpen dat ze gehoorzamen zonder te schreeuwen

Hoe vaak loopt het er wel niet op uit dat we onze stem verheffen tijdens discussie? Achteraf bekeken is het makkelijk te begrijpen waar je de mist in bent gegaan en wat er verkeerd is aan deze houding, vooral wanneer er kinderen in de buurt zijn. Op dat moment vergeten we vaak hoezeer we als volwassene en misschien ouder een voorbeeld voor hen zijn en hoe makkelijk het is ongepast gedrag in hen te planten, zoals schreeuwen tijdens een discussie of ruzie. Kinderen opvoeden zonder je stem te verheffen is mogelijk, en dat kan met deze vijf manieren zonder al te veel moeite.

Hoe krijg je goede resultaten? Door enkele dingen in het gedrag van volwassenen aan te passen

Hoe krijg je goede resultaten? Door enkele dingen in het gedrag van volwassenen aan te passen

Luis Miguel Bugallo Sánchez/commons.wikimedia.org

1. De manier van communiceren veranderen: wil je graag een autoriteit zijn tegenover je kinderen maar wil je dat ze je nooit uitdagen? Het geheim tot het vermijden van dit alles is niet je stem te verheffen. Het is een automatisme dat niet alleen in werking treed wanneer er kinderen zijn, maar ook bij mensen van iedere leeftijd. Wanneer je schreeuwt in plaats van te praten moedig je degene met wie je in gesprek bent aan om hetzelfde te doen en dan is het ineens de uitdaging geworden van je eigen idee te laten gelden door je stem te verheffen. Schreeuw niet wanneer je in gesprek bent met kinderen vooral omdat het verkeerd begrepen kan worden en gezien kan worden als de beste manier om te communiceren ongeacht hoe opgejaagd je bent. Geef altijd een zinvolle uitleg wanneer je iets verbiedt om uitdagend gedrag te voorkomen richting ouders.

2. Van houding veranderen: wist je dat? Wanneer kinderen (maar ook ouders) merken dat ze hun stem verheffen nadat ze zijn gedwongen dat te moeten doen, dan stoppen ze met luisteren naar datgene wat er wordt gezegd. Al hun aandacht gaat uit naar het laten gelden van de eigen opvatting door middel van schreeuwen. Eenmaal tot het einde gedreven kunnen kinderen makkelijk gaan huilen of stennis schoppen. Waarom zou je het zover laten komen? Bij opvoeden is de non-verbale communicatie erg belangrijk, net zo belangrijk als verbale communicatie: een geconcentreerde blik met daarbij een rustige vastberaden toon, daar dwing je meer respect mee af dan met welke andere manier ook. Ook krijg je niet alleen gedaan van kinderen wat je wil, maar ben je tegelijkertijd ook een goed voorbeeld voor hen.

3. De manier van aanspreken is belangrijk: wanneer je kinderen aanspreekt om hen tot de orde te roepen, dan zou je nooit de gebiedende wijs moeten gebruiken. Door zo te praten krijg je rebellie en het tegenovergestelde van wat je wenst qua reactie. Leg je woorden op een weegschaaltje en ga na wat ze betekenen: probeer de focus te leggen op wat je daarvoor had kunnen doen in plaats van wat je niet meer terug kunt draaien. Je kunt bijvoorbeeld beter vragen "wat is er gebeurd?" in plaats van "wie heeft het nu weer gedaan?" Vind je ook niet dat je met deze laatste zin meteen olie op het vuur gooit, terwijl de eerste zin meer tot nadenken stemt?

4. Zelfbeheersing: dit punt is meer dan de andere punten bedoeld voor ouders. Na een dag lang werken is de controle houden over je gedrag niet makkelijk. Het is ook geen vaardigheid die aangeboren is maar die je alleen krijgt door oefening. Het geheim is dat je het onderscheid weet te maken tussen de emoties van dat moment en de dingen die eerder op de dag zijn gebeurd. Stop nooit negatieve emoties die niet horen bij hetgene wat je met je kind aan het bespreken bent. Als je merkt dat je je zelfbeheersing verliest probeer dan een uitlaatklep te vinden waar je kinderen weinig van zien. Dit is de grootste uitdaging voor een volwassene!

5. Autonomie: door je kinderen zelfstandig te laten zijn en verantwoording te laten dragen zullen er minder vaak momenten zijn waar je met hen in discussie bent. Bemoei je niet altijd met wat zij doen, laat hen die dingen afhandelen die ze zelf kunnen doen (rugzak inpakken, aankleden, vaat wegzetten...) Zelfstandigheid bevorderen is een van de geheimen voor een harmonieus leven met je eigen kinderen. 

Het is niet altijd makkelijk om deze 5 regels in de praktijk te brengen, maar als het lukt om kinderen te hebben met een voorbeeldige opvoeding dan zal je er een betere volwassene door zijn!

Het is niet altijd makkelijk om deze 5 regels in de praktijk te brengen, maar als het lukt om kinderen te hebben met een voorbeeldige opvoeding dan zal je er een betere volwassene door zijn!

Linda Bartlett/commons.wikimedia.org