Dit anti-inbraaksysteem dat vroeger in Japan in vloeren werd gebruikt tegen dieven is wel heel ongebruikelijk
Vaak hoor je oudere mensen nog wel eens praten over de tijd waarin huizen konden worden opengelaten, dat er een geen inbraakwerende sloten waren en dat inbraken sowieso niet aan de orde van de dag waren. Een hele andere situatie dan die van tegenwoordig. Elke woning heeft min of meer een alarm erop zitten dat echter lang niet zo effectief is als gehoopt. Er is een hele bijzonder inbraaktechnologie aanwezig in oude Japanse gebouwen. Het werkt heel simpel maar het is zo doeltreffend dat het lange tijd werd gebruikt in het oosten.
In het Japans heet deze technologie Uguisubari, dat doet denken aan de vogel die een heel bijzonder geluid laat horen.
Net zoals de vogel laten de vloeren in huizen geluiden horen die op honderden meters afstand te horen zijn.
In tempels en op heilige plaatsen werd deze anti-inbraakmethode toegepast om dieven buiten de deur te houden. De vloer was op zo'n manier aangelegd dat ze een geluid zouden afgeven op het moment dat iemand erop zou gaan staan. 's Nachts als er niemand rondliep, kon het geluid inhouden dat er een indringer was. De bewakers konden eenvoudig achterhalen waar de dief zich bevond op basis van waar het geluid vandaan kwam.
Ook het ritme van het geluid was een aanwijzing: snelle, en dus wildere voetstappen, werden waarschijnlijk gezet door een dief.
Het geluid is afkomstig van de metalen pennen die worden ingedrukt als er overheen wordt gelopen en door een metalen ring schuiven.
Chris Gladis/commons.wikimedia.org
De planken van de Japanse vloeren liggen niet helemaal op de grond maar rusten aan beide kanten op twee houten balken waardoor er speling ontstaat in het midden wanneer er overheen wordt gelopen. Het geluid kan op verschillende manieren worden gegenereerd, maar doorgaans wrijven twee metalen delen tegen elkaar een gedeelte zit vast aan de latten en de andere aan de steunbalken aan de zijkant.
Het systeem was ninjabestendig: het gedempte lopen waarin zij waren getraind was niet voldoende om aan het piepende geluid van de vloer te ontkomen.
Keith Pomakis/commons.wikimedia.org
Er kan zelf ervaring worden opgedaan met de piepende vloeren door het Nijokasteel te bezoeken, een oud militair fort.
De mensen die tegenwoordig nog verblijven in dit kasteel vertrouwen nog steeds op de bescherming van de "Uguisubari."
Een wel heel ongebruikelijk... maar zeer doeltreffend alarmsysteem!
Nieuwsgierig geworden naar hoe de piepende vloeren werken? Ontdek het zelf aan de hand van de video van deze toerist die een van de gebouwen bezocht met dit systeem...