Onderzoek laat zien dat literatuurfans betere mensen zijn (maar let wel op het genre)
Heb je jezelf ooit wel eens afgevraagd hoe je een beter mens kan worden? Het antwoord op deze vraag schuilt in de resultaten van dit onderzoek dat is uitgevoerd door een Engelse universiteit. Pak een boek en lees het regelmatig. En ja, het lijkt er wel op dat een deel van je tijd steken in het lezen van verhalen en romans mensen aanzet tot het bekijken van dingen vanuit een ander perspectief waardoor de ontvankelijkheid ten opzichte van je directe omgeving toeneemt en zodoende meer inlevingsvermogen krijgt.
De studie werd uitgevoerd door de universiteit Kingston in Londen. Onderzoekers hebben informatie verzameld uit een testgroep bestaande uit 123 personen bij wie de vermogens om te kunnen relateren werden onderzocht. Meteen werd er een duidelijk verschil vastgesteld tussen mensen die uren voor de TV zaten al dan niet te gamen of mensen die verzonken waren in een boek. De deelnemers hebben een test ingevuld om te kunnen bepalen wat hun houding is ten opzichte van het kunnen begrijpen van andermans gevoelens en hun aanleg om mensen te helpen.
De resultaten hebben laten zien hoe lezers het vermogen hebben om op een manier te handelen die sociaal gezien acceptabeler is in tegenstelling tot TV-liefhebbers die eerder niet over een groot vermogen beschikken om het gezichtspunt van anderen te begrijpen en te accepteren en zich minder vriendelijk te tonen.
In ieder geval is niet het genoeg om zomaar een willekeurig boek te pakken en dat dan te gaan lezen want er zijn een aantal genres die een andere invloed uitoefenen op onze emotionele intelligentie. Uit de analyse van de data heeft men kunnen vaststellen dat mensen die houden van verhalend proza zich echt heel erg positief sociaal opstellen terwijl mensen die houden van drama's of romantische verhalen meer empathischer zijn. Daarnaast zijn liefhebbers van experimentele literatuur laten zien dat ze meer open staan voor de verschillende perspectieven en mensen die graag humoristische romans lezen het hoogst scoorden op relationeel vlak.
"Door je te storrten op het verhaal krijgen we contact met onze empathische vermogens" zeggen onderzoekers. "Hiermee iets doen en met name humoristische romans lezen kan de sleutel zijn tot de toename van het vermogen van mensen om zich te kunnen verhouden tot anderen." Onderzoekers hebben niet een direct verband weten te vinden tussen oorzaak en gevolg van deze vaardigheden die verband houden met lezen maar hebben deze alleen kunnen vaststellen bij bepaalde types proefpersonen.
Het is niet bekend hoe dat precies komt, maar het laat zich makkelijk raden welk verschil er is tussen een boek en een tv-programma. Een verschil dat van meet af aan duidelijk is wanneer je de inhoud in je gaat opnemen: TV zendt miljoenen lichtimpulsen, een boek is een statisch beeld waar je in kunt opgaan zonder dat het verhaal doorglijdt, het lezen ervan vraagt een minder stressvolle concentratievorm maar is wel dieper en stimulerender van aard.