Lelijk maar lekker: Uit onderzoek blijkt dat oude appelsoorten meer antioxidanten bevatten
Ga je naar de (super)markt en je koopt appels, dan koop je natuurlijk alleen die appels die er het lekkerst uitzien, glimmend en zonder beurse blekken. 't Is te begrijpen maar uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Pisa en de Scuola Superiore Sant'Anna blijkt hoe de oudste appelrassen veel betere voedingswaarden hebben ten opzichte van de commerciële varianten, zeker wat de hoeveelheid antioxidanten betreft.
Foto's: Bergstreek Casentino, in de buurt van Arezzo, Italië
via unipi.it
Appelsoorten vergeleken: de oudere varianten zijn het lekkerst
Comunità montana del Casentino
De onderzoekers van beide instituten hebben van deze appels de eigenschappen onderzocht die goed zijn voor het lichaam, zowel in gedroogde vorm als in verse vorm. Met name de appels die uit het Casentinogebied komen (in de buurt van Florence en Arezzo) zoals de Mora, de Nesta de Cipolla, de Ruggina en de Sassola zijn vergeleken met de commercieel geteelde appel Golden Delicious.
Bij de vorsingen viel meteen op hoe de eerstgenoemden veel meer antioxidanten bevatten en in het bijzonder polyfenolen, natuurlijke organische stoffen die zeer goed zijn voor de gezondheid maar echter lastig zijn binnen te krijgen middels het dieet omdat deze minder goed worden opgenomen. Elk van de genoemde variëteiten zijn getest door middel van kernspinresonantie, een spectroscopische methode waarmee de chemische elementen en dus de samenstelling van de Golden Delicious kan worden geanalyseerd. Het blijkt dat deze nog altijd minder polyfenolen bevat dan de oudere appelrassen. De variant cipolla is absoluut de aanvoerder in de lijst wat betreft het percentage, dit is dubbel zoveel als de commerciële variant. Onderzoekster Valentina Domenici van de afdeling Chemie en Industriële chemie heeft de resultaten van commentaar voorzien en zegt erover dat de verkoop van gedroogde appels [ook makkelijk thuis te doen, red.] een manier zou kunnen zijn" om deze appels die niet zo mooi zijn, toch van waarde te laten zijn, misschien als snack of in de muesli en deze lokale appelrassen niet verloren te laten gaan."